Hrvoje Zovko: Zakon je ishitren

Foto: YT Printscreen
Foto: YT Printscreen

Proširen je broj korisnika Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, ali ne i financijski, što je zadnji čavao u lijes neprofitnim medijima, kaže predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Zakon o elektroničkim medijima (ZEM) bit će usvojen na prvoj idućoj sjednici Vlade. Kakve on značajne promjene donosi?

 

Osim Direktive o audiovizualnim medijskim uslugama, koja je bila povod za novi Zakon o elektroničkim medijima, zakonodavac je donio i neke loše odluke. Proširen je, na primjer, broj korisnika Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija, ali ne i financijski, što je zadnji čavao u lijes neprofitnim medijima. Zatim, dodjela sredstava lokalnim medijima neće biti transparentna onako kao što smo tražili, a smanjit će se i njihova informativnost jer im je u postotku smanjena obaveza emitiranja lokalnih vijesti, što je jako loše. Sve su to bitne, a loše izmjene zbog kojih i dalje smatramo da ZEM nije trebalo donositi prije nego što se o njemu dobro promislilo i prije nego što je definirana medijska politika ili bar novi Zakon o medijima.

 

U prvoj verziji zakonodavac je svu odgovornost za govor mržnje u komentarima pod tekstovima namjeravao prebaciti na medije?

 

Smatrali smo neprihvatljivim da se sva odgovornost za govor mržnje u sekciji komentara ispod novinarskih tekstova prebaci na medije, kao što je zakonodavac predvidio u prvoj verziji Zakona, zbog čega bi slijedile rigorozne novčane kazne. HND je upozorio na tu odredbu jer je vodila strogom kažnjavanju medija, ali i ukidanju komentiranja uopće. Tražili smo da se odgovornost nakladnika za komentare čitatelja može utvrđivati tek ako nakladnik medija nije korisnika, prije ostavljanja komentara, proveo kroz postupak složene registracije i identifikacije, ali mu pritom jasno naznačio što je govor mržnje. To smo kao prijedlog iznijeli i u javnom savjetovanju, što je kasnije i prihvaćeno.

 

Za govor mržnje rigorozne novčane kazne neće dolaziti na adrese medija već stvarnim autorima komentara. No što će pak morati učiniti vlasnici medija ako ne žele biti kažnjeni?

 

Nakladnik, međutim, i dalje ima obavezu administriranja komentara, i dalje postoje pravila komentiranja, ali bi sada trebalo lakše doći do prekršitelja. Što se tiče suzbijanja govora mržnje u društvu, podsjećam da se on odavno nekažnjeno promovira u javnosti, da smo ga slušali od političara i javnih osoba i sada da mediji plate za sve, ne dolazi u obzir.

Tagovi

Povezani tekstovi