I dalje bez osumnjičenog za ubistvo Slavka Ćuruvije

Svedok će biti saslušan po zahtevu Specijalnog tužilaštva, koje je nakon istražnih radnji tražilo dopunsko saslušanje 15 novih svedoka. Do sada su među saslušanim svedocima bili bivši pripadnici MUP, pojedini građani, novinari i svi za koje se pretpostavlja da bi mogli imati neka saznanja o ubistvu Ćuruvije.
Nakon saslušanja, po rečima advokata Danilovića, specijalni tužilac može da podnese zahtev za pokretanje istrage ili da produži istražne radnje. Specijalno tužilaštvo zatražilo je i da se uradi medicinsko balističko veštačenje, a Danilović ukazuje na to da rezultati tog veštačenja još nisu dostavljeni istražnom sudiji. On smatra da Specijalno tužilaštvo odugovlači sa tim slučajem, odnosno da „glume, kao i pred svake izbore“. On dodaje da smatra da to odugovlačenje ide i u prilog „skrivanju udbaša“.
Kako nezvanično saznajemo, u okviru dopunskih istražnih radnji nije se došlo do otkrivanja osumnjičenog za ubistvo Ćuruvije. Tužilac prisustvuje svim saslušanjima u pretkrivičnom postupku i ima kopije celokupnog rada istražnog sudije, kaže naš izvor, tako da bi u slučaju da je došlo do otkrivanja novih detalja istog momenta tužilac mogao da pokrene istragu. Naš sagovornik dodaje da što se tiče rezultata medicinsko-balističkog veštačenja, tužilac ne mora da ih čeka, kako bi pokrenuo istragu.
Tokom istražnih radnji, koje su počele prošle godine na predlog specijalnog tužioca za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, saslušano je stotinak svedoka, a među njima je bio i Dejan Milenković Bagzi, svedok saradnik na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali i na suđenju pripadnicima zemunskog klana.
U vezu sa ubistvom Ćuruvije dovođeni su pripadnici Državne bezbednosti, a advokat Danilović svojevremeno je podneo krivičnu prijavu protiv Mirjane Marković i tadašnjih načelnika DB Srbije i Beograda Radomira Markovića i Milana Radonjića. Posle otkrivanja dosijea „Ćuran“ o praćenju Ćuruvije, izjave pojedinih svedoka su ukazivale na to da je Radonjić na dan ubistva zahtevao da mu se dostavljaju detalji o kretanju Ćuruvije na svakih deset minuta. Prema navodima krivične prijave, Radonjić je pet minuta pre ubistva, u 16.25, tražio hitnu obustavu praćenja.
Slavko Ćuruvija ubijen je u ulazu svoje zgrade u Ulici Lole Ribara na pravoslavni Uskrs 11. aprila 1999. u jeku NATO bombardovanja Jugoslavije.


A. Roknić – I.Pejčić

Tagovi

Povezani tekstovi