I Lane svira na divlje

Aleksandar Vasić, zamenik predsednika Saveta, povodom najava estradnih zvezda da će pokrenuti radio-program, rekao je za Glas da budući da je juče istekao rok za evidentiranje i prijavljivanje elektronskih medija, niko ko se do tog roka nije prijavio Radiodifuznoj agenciji, ni pod kojim uslovima neće moći da dobije dozvolu za rad.
– Istina je da je postojeći zakon koji reguliše ovu oblast pomalo kontradiktoran i da ima šupljina. Upravo zato, prva primena u praksi ovog zakona jeste evidentiranje, koje je juče završeno. Tek posle toga, kada se prikupe prijave, odlučivaće se ko će, a ko neće dobiti dozvolu za otvaranje radio-stanica – objašnjava Vasić i dodaje da su se do sada dozvole dobijale samo na osnovu pribavljenog mišljenja raznih ministarstava, ali ova praksa biće prekinuta.
On napominje da će Agencija, u slučaju neovlašćenog pojavljivanja novih emitera u etru, preduzeti sve zakonske mere da se takvi pokušaji osujete, što podrazumeva prekršajne, ali i krivične prijave.
Nenad Cekić, predsednik Republičke radiodifuzne agencije, naglasio je da će, radi sređivanja trenutnog haosa u ovoj oblasti, svi oni koji misle da se kandiduju za dobijanje dozvole morati ozbiljno da razmotre činjenicu da one neće biti jeftine. On je objasnio da to nije destimulisanje, već regulisanje oblasti radiodifuzije i dodao da je zakonska obaveza plaćanje naknade Agenciji za telekomunikacije i radiodifuznoj agenciji.
– Izdavaćemo dozvole, a ne zabrane, a oni koji ne poštuju te odluke suočiće se sa prijavama Saveta – rekao je on i dodao su jasno definisane obaveze prema međunarodnim ugovorima, po kojima naši emiteri ne smeju da smetaju emiterima u inostranstvu i tehnički moraju da zadovolje elmentarne zahteve koji se do sada nisu poštovali.


M.Blaževski

Tagovi

Povezani tekstovi