I RRA stiže na red

Krajnje je vreme da se pokrene incijativa za preispitivanje njihovog rada, a prema Zakonu o radiodifuziji mogući su i opozivi članova Saveta RRA. Ovako, rad tela čije članove bira parlament za „Novosti“ ocenjuje Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka i jedan od autora pomenutog zakona.
Već nekoliko poteza čelnih ljudi RRA pokazalo je, smatra on, da to nisu zajedničke odluke Saveta RRA i da je njihova zakonitost sporna. Poslednja je objavljivanje javnog poziva za izbog članova UO RTS, pa njegovo povlačenje. Sada je vreme, ocenjuje, da parlament, koji je članove Saveta imenovao, reaguje!
– Odbor za kulturu i informisanje trebalo bi da pokrene inicijativu za preispitivanje rada Saveta RRA – kaže Veljanovski. – Jeste to nezavisno telo, ali ne sme da krši zakon, što se, evo, dogodilo. I to ne prvi put. Na pojedine njihove odluke morali su svojevremeno da reaguju i Vrhovni i Ustavni sud.


I.M.
A skupštinski Odbor za kulturu i informisanje u novom sastavu još nije zvanično počeo da radi. Novi članovi su izabrani, ali se uzdržavaju od komentara. Poslanik Esad Džudžević najavio je da bi već do kraja nedelje odbor mogao da se sastane i da, možda, raspravlja i o radu Saveta RRA.
– Njihovo ponašanje došlo je do faze kada bi parlament trebalo da ga preispita. Odbor za kulturu i informisanje trebalo bi da pokrene tu inicijativu.
Predsednik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kaže da je zadovoljan što je Nenad Cekić poništio javni poziv za nove članove UO RTS, ali upozorava da „ne treba imati iluziju da ekipa koja je to smislila neće tražiti elegantan način da svoj plan sprovede u delo“.
Ipak, Brajovićmisli da ne treba inicirati smenu članova RRA, jer bi to, kao i eventualne smene u Javnom servisu, značilo uticaj vlasti na ovu instituciju. Ali treba poboljšati efikasnost kontrole rada Saveta.
Da način njihovog rada mora da se preispita slaže se i profesor dr Svetozar Stojanović, član Saveta RRA.
– Predsednik Saveta RRA i njegov zamenik samo su prvi među jednakima i nemaju nikakva posebna prava. Na narednoj sednici postaviću pitanje pravilnika o sopstvenom radu i objavljivanja javnog poziva mimo znanja svih članova Saveta.
Stojanović najavljuje da će se na sednici Saveta raspravljati i o naplativosti RTV pretplate, zbog koje je, kaže on, priča o radu UO RTS i pokrenuta.

Tagovi

Povezani tekstovi