I srpski i hrvatski novinari navijaju

hag-i-sudjenje

[box align=’box-left’ id=’4751′]

Na sreću, procenat onih koji proces koriste kako bi se obračunali sa neistomišljenicima i nastavili rat iz devedesetih godina je mali, te se diskusije o uzročnicima rata i o tome ko je počinio genocid vode između „ustaša i četnika“ na forumima i društvenim mrežama.

Novinari hrvatskog Jutarnjeg lista Drago Hedl i Snježana Pavić saglasni su sa tim, s tim što Pavićeva ima zamerku na izveštavanje srpskih medija o svedočenju Sonje Biserko, koja je iznosila argumente u korist hrvatske tužbe protiv Srbije.

– Ne dopada mi se način na koji se Sonja Biserko tretira u srpskim medijima. Ali to je bilo očekivano, i prozivke na njen račun počele su čim se saznalo da će ona biti jedan od svedoka sa hrvatske strane, i pre njenog izlaganja pred Sudom – kaže za Danas Snježana Pavić, koja je početak procesa pratila iz Haga, a trenutno se nalazi u Beogradu. „Navijanje“ novinara vidi u činjenici da hrvatski mediji u prvi plan iznose hrvatsku stranu priče dok srpski ističu srpsku, što je, prema njenim rečima, normalno i očekivano.

– Prva dva dana suđenja protekle sedmice, kada je tim Hrvatske počeo iznositi tužbu, imali smo deset naših novinara, dok sada kada to čini srpski tim, Hrvatska ima svega dva novinara u Hagu. Isto je i sa srpskim medijima. Više prostora se daje izjavama i svedočenjima „svoje“ strane, ali do sada nisam videla ekstremne komentare ni na jednoj, što je dobro – ukazuje Pavićeva. Ona dodaje da je zanimanje za proces veliko, jer je reč o osetljivoj i još uvek bolnoj temi.

– Više prostora u hrvatskim medijima sigurno će biti posvećeno procesu kada srpska strana počne izlaganja o kontratužbi i operaciji Oluja, koju obe strane drugačije sagledavaju – naglašava Snježana Pavić. Naša sagovornica je, između ostalog, uradila intervju sa šefom srpskog tima Sašom Obradovićem, a od medija u Srbiji pohvaljuje izveštaje „Danasa“ i intervjue na temu suđenja „koje Jutarnji list rado prenosi“, ocenjujući ih kao objektivne.

Predsednica UNS-a i glavna i odgovorna urednica „Politike“ Ljiljana Smajlović kaže za Danas da je izveštavanje Politike objektivno, uz davanje velikog prostora argumentima hrvatskog tima. Od kolega iz Hrvatske tražili su analizu o tome na koji način se proces prati u toj državi.

U tom izveštaju se, između ostalog, navodi da su se hrvatski novinari i komentatori podelili na one koji su „nacionalno osvešćeni“ te nastoje da odbrane čistotu domovinskog rata, kao i na one koji pripadaju „antifašističkoj levici“ te se usuđuju da tvrde da Srbija nije jedini krivac za sve što se događalo devedesetih. Najviše kritika na račun kolega uputio je komentator hrvatskog portala Dnevno.hr, koji zamera konkurentskom T-portalu što objavljuje izjave sagovornika iz Srbije „koji tvrde da je u pitanju bio dogovoreni rat“. On kritikuje i komentatore iz Jutarnjeg lista za koje tvrdi da im je poslednjih dana postala mantra da „nije sporno ni da su Milošević i Tuđman započeli dogovoreni rat, s tim da je Tuđman Miloševiću velikodušno prepustio prvi potez, sa već postignutim sporazumom da čim se Bosna podeli, Srbe iz Hrvatske neka vrag nosi“.

NUNS: O zloČinima bez navijanja

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović kaže za Danas da su neki mediji „i sa jedne i sa druge strane“ koristili proces kako bi nastavili rat iz devedesetih godina.

– Ponovo se otvaraju pitanja koja nisu rešena posle rata. Činjenica je da je bilo zločina sa obe strane i da o njima treba da se priča, ali ne navijački, već argumentovano. To se može učiniti tako što se ne bi samo prenosili iskazi „svoje“ strane, već bi novinari morali da pruže više informacija o argumentima koje iznose oba pravna tima. Podjednako – zaključuje Obradović.

Tagovi

Povezani tekstovi