IFES raspisao poziv za dvodnevnu obuku na temu zloupotrebe javnih resursa tokom izbora

IFES-logo-for-Program-Banner

Međunarodna fondacija za izborne sisteme (IFES)  raspisala je poziv za dvodnevnu obuku na temu zloupotrebe javnih resursa tokom izbora, koja će biti održana u Beogradu, 29. i 30. novembra. 

Zloupotreba javnih resursa može imati različite oblike – od zloupotrebe zaposlenih u javnoj službi do nezakonitog korišćenja državnih fondova ili fizičkih resursa poput automobila ili javnih prostora, dok je efekat zloupotreba podrivanje slobodnih i fer izbora i stvaranje prednosti pojedinih kandidata ili stranaka. 

Na obuci će vam približiti ključne koncepte zloupotreba i pojasniti razlike između nelegitimnog i nezakonitog ponašanja aktera. Imaćete priliku i da se bliže upoznate sa pravnim okvirom i praksom institucija koje su nadležne za praćenje i sankcionisanje zloupotrebe javnih resursa. Drugi dan obuke biće posvećen istraživanju i izveštavanju o ovom fenomenu, uključujući i osnovne mere zaštite novinara u digitalnom prostoru.

 

Obuka će biti održana po metodologiji IFES-a, na srpskom jeziku, uživo, a predavači su:  

  • Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija (TS) 
  • Vladimir Tupanjac, advokat, pravni ekspert Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA)  
  • Vladimir Kostić, novinar, urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)  
  • Jovana Strahinić, stariji projektni saradnik, IFES Srbija

     

Kako se prijaviti?

 

Svoje interesovanje za učešće treba da potvrdite mejlom na [email protected] i cdreh[email protected] najkasnije do srede 23. novembra i u odgovoru navedete vaše ime i prezime, grad iz koga dolazite, kao medij za koji radite/sa kojim sarađujete.  Troškovi smeštaja i puta za učesnike van Beograda biće pokriveni od strane IFES-a, dok će, tokom treninga, biti obezbeđen ručak i osveženje za sve učesnike.

 

Broj mesta je ograničen. Za sva pitanja možete se putem mejla obratiti na gore navedene adrese. 

Tagovi

Povezani tekstovi