IFJ i RTK oprečno o anonimnoj pretnji novinarima

IFJ je, u saopštenju, upozorio kosovske vlasti na nedostatak policijske zaštite u slučaju bombaških pretnji Radio-televiziji Kosova (RIK) i ostalim medijima na Kosovu.


Policija je, posle prošlonedeljne ostavke bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, primila nekoliko pisanih upozorenja da će kosovski javni radio i televizijski servis, kao i drugi mediji, biti napadnuti, navodi IFJ.

„Uprkos činjenici da je policija bila informisana o pretnjama, nije sprovela odgovarajuće mere zaštite“, navodi se u saopštenju koje je juče izdala novinarska organizacija i dodaje da je, naprotiv, policija prepustila rukovodstvu RTK-a da sprovede potrebne mere.

„Rukovodstvo je odlučilo da evakuiše većinu osoblja, tražeći od volontera da rizikuju živote kako bi se nastavilo emitovanje programa“, piše u saopštenju IFJ.

Zaposleni u Radio televiziji Kosova (RTK) su Beti ispričali da su u ponedeljak uveče, sedmog marta, toj informativnoj kući upućen anonimni telefonski poziv i pretnja da će sledećeg dana, oko podne, zgrada RTK i Radio Kosova biti napadnute eksplozivnim napravama.

Po prijemu pretnje, u RTK su pojačane mere zaštite objekata RTK i o tome je obaveštena policija.

Beti je u RTK-u rečeno da osmog marta, nije bilo nikakve evakuacije osoblja niti da su pretnje iz prethodnog dana ponovljene.

Radnici RTK su tog dana nastavili normalno da obavljaju svoj posao, uz nešto viši nivo obezbeđenja RTK-a.

„Kosovo prolazi kroz proces demokratske reforme medija i insistiramo da novinari treba da budu u stanju da izvršavaju svoju misiju“, izjavio je generalni sekretar IFJ Ejdan Vajt (Aidan White).

Kako je istakao, nerazumljivo je zašto su policija i vlasti pokazali očigledan nedostatak konkretne podrške novinarima i zaposlenima u medijima.

IFJ poziva OEBS, NATO i UN da obezbede konkretnu pomoć kako bi se garantovala bezbednost novinara na Kosovu, naročito pošle pojačanih etničkih nemira i povećane mogućnosti od nasilja posle ostavke premijera Ramuša Haradinaja, koga je Haški tribunal optužio za ratne zločine, navodi se u saopštenju.

IFJ je, takođe, izvestila o nekoliko napada na novinare u protekle tri nedelje.

Urednik radija „Top Ilirija“ Špetim Jaha je, pre deset dana, primio anonimne pretnje, a pre tri nedelje je obezbeđenje sprecilo novinara lista „Koha Ditore“ Izedina Krasnićija (Krasniqi) da uđe u prostorije Opštine u Mitrovici.

Tagovi

Povezani tekstovi