Igoru Žeželju, Željku Joksimoviću i Aneti Mihajlović milioni evra od saradnje s RTS-om

Izvor:NUNS
Izvor:NUNS

Javnost Srbije još uvek čeka odgovore na brojna pitanja u vezi s poslovanjem RTS-a, nakon što su objavljeni detalji koji pokazuju poslovanje Javnog servisa. Deo ove priče su i Aneta Mihajlović Ivanović, Igor Žeželj, vlasnik „Adrija medija grupe“ i Željko Joksimović, pevač i vlasnik fiirme „Minakord“.

 

 

Filmski centar Srbije dodelio je 30 miliona dinara, što je oko 256.000 evra za realizaciju filma „Djeca Kozare“.

 

RTS je za istoimenu seriju u ovoj godini izdvojio šest puta više novca, odnosno 1.560.000 evra.

 

Seriju producira „Minakord“ u vlasništvu pevača Željka Joksimovića.

Ove informacije u javnost je iznela novinarka Radio-televizije Srbije Tatjana Manojlović, koja je od menadžmenta Javnog servisa zatražila da obrazloži detalje ugovora sa svim produkcijama čiji se sadržaji emituju na programima RTS.

 

Zanimljiv je i podatak da su vlasnici firme „Firefly“ Igor Žeželj, u čijem je posedu inače i „Adrija medija grupa“, kao i nekadašnja zamenica generalnog direktora RTS-a Ivana Miković. Njih dvoje često produciraju serije koje se emituju na RTS.

 

U izveštaju koji je objavila „Pištaljka„, a prema dokumentima o poslovanju RTS za 2021. godinu, „Firefly“ je producirao čak četiri od sedam serija te godine i to: „Klan“, „Porodica“, „Kalkanski krugovi“ i „Crna svadba“.

Ove godine je u planu da im RTS plati ukupno isplati 2.388.660 evra za serije „Tajkun 2“, „Pad“ i „Recept za ljubav“.

U tekstu „Pištaljke“ se navodi da se Upravni odbor RTS zaključuje saradnje s privatnim firmama, iako ova medijska kuća ima već plaćene ljudstvo i tehniku.

 

Posebno se ističe da u pojedinim projektima privatnih firmi učestvuju i zaposleni RTS i da je time „omogućen sukob interesa” koji im odobrava isključivo generalni direktor javnog servisa Dragan Bujošević.

 

Takav primer je i serija „Pupin“. Nju radi „Atena“, firma u vlasništvu Anete Ivanović, inače urednice jedne od najgledanijih emisija na RTS – „Šarenice“. Odobreni budžet za ovu seriju je 1.500.000 evra.

 

Aneta Ivanović, nekada Mihajlović, deo karijere provela je u produkcijskoj kući Srđana Šapera „Adrenalin”, a kad ju je napustila osnovala je sopstvenu produkciju.

Aneta Mihajlović oglasila se na društvenim mrežama i pojasnila svoju ulogu u celoj ovoj priči:

 

 

Podsetimo, skoro sav program svog najgledanijeg kanala RTS 1, Javni medijski servis otkupljuje od privatnih firmi ili ga izrađuje u saradnji s njima, objavila je „Pištaljka“.

 

Rukovodstvo Radio-televizije Srbije novinarima nije omogućila uvid u zapisnik s devete sednice Upravnog odbora iz juna prošle godine, u kom se nalaze zaključci jedinog istraživanja o trošenju novca javnog servisa koje je sproveo taj odbor, phttps://nova.rs/vesti/drustvo/igoru-zezelju-zeljku-joksimovicu-i-aneti-mihajlovic-milioni-evra-od-saradnje-s-rts-om/iše portal Pištaljka.

Tagovi

Povezani tekstovi