IJ4EU Fond otvara nove konkurse za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva

ij4eu22-twitter-web-english-1

Fond Istraživačko novinarstvo za Europu (IJ4EU) otvorio je 1. septembra, dva nova konkursa za prekogranične projekte istraživačkog novinarstva u Europskoj uniji i u zemljama kandidatima za članstvo. IJ4EU Investigation Support program nudi grantove u iznosu od 5 do 50 hiljada eura za prekogranične novinarske timove bilo koje vrste i sastava za istraživačke projekte od javnog interesa. Krajnji rok za prijave je 1. oktobar do 23:59 CEST.

Sledeći konkurs iz ovog programa otvara se u januaru 2023.Više informacijailista često postavljanih pitanja ovdje.

 

-Za grantove se mogu prijaviti redakcije i slobodni (freelance) novinari
-Rok za prijave do 13. oktobra 2022

 

Istovremeno, otvoren je i program za slobodne (freelance) novinare, IJ4EU Freelancer Support Scheme koji nudi grantove u iznosu do 20.000 eura za prekogranične istraživačke timove u čijem sastavu većinu čine slobodni (freelance) novinari. Ovaj program također nudi dodatnu podršku kroz treninge, pakete stručnog usavršavanja i prilike za ispitivanje i suradnju s kolegama. Krajnji rok za prijave za program Freelancer Support Scheme je također 1. oktobra do 23:59 CEST. Sljedeći natječaj u okviru ovog programa također će biti otvoren u januaru 2023.

 

PRIJAVITE SE ovdje. 

 

Ukupna vrijednost izravnih grantova iz IJ4EU fonda za podršku istraživačkom novinarstvu na transnacionalne teme za 2022./23. godinu iznosi 1,23 milijuna eura. Okvirno 900.000 eura bit će podijeljeno kroz program Investigation Support Scheme dok će 330.000 eura biti odvojeno za program podrške slobodnim novinarima ( Freelancer Support Scheme ). Više informacija o IJ4EU fondu i razlozima za ovakvu podršku istraživačkom novinarstvu možete pronaći ovdje .

 

IJ4EU program je do sada kroz grantove za prekogranične projekte dodijelio preko 2,5 milijuna eura, omogućivši tako stotinama novinara da sprovedu ambiciozne istrage koje pokrivaju teme od značaja za javnost u Europi i šire. Listu prethodno financiranih istraživanja možete pronaći ovdje .

 

Geografski domet i dostupnost fondova je isti za oba programa. Pravo prijavljivanja imaju timovi novinara sa sjedištem barem u dvije zemlje Europske unije ili najmanje u jednoj zemlji članici i jednoj sa statusom kandidata za članstvo u EU, a to su: Albanija, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Ukrajina.

 

Projekti se moraju baviti temama od prekograničnog značaja. Teme istraživanja nisu ograničene i svi će predlozi biti razmatrani. Freelancer Support program osmišljen je za timove novinara koji uglavnom rade van medijskih kuća i redakcijskih struktura. Osim financiranja, program pruža podršku i kroz različite programe mentorstva i treninga. Investigation Support program otvoren je za timove novinara bilo koje vrste (sve kombinacije slobodnih novinara i onih koji rade u redakcijama), a kojima je potrebna financijska pomoć za sprovođenje istraživanja. Oba programa nude uredničku podršku, pravnu pomoć i priliku za sudjelovanje na stručnim konferencijama. Razmatrat že se prijave timova iz svih vrsta medija, uključujući tiskane, elektronske i online medije, produkcije dokumentarnih filmova i multimedijalne projekte (izvještavanje na više medijskih platformi). Predloženi projekti moraju imati u planu emitiranje/objavljivanje istraživanja u barem dvije zemlje.

 

IJ4EU grantovima mogu biti pokrivene skoro sve vrste troškova u produkciji novinarskog sadržaja, uključujući plate stalno zaposlenih i honorare za angažiranje slobodnih (freelance) novinara, troškove istraživanja i prevođenja, putne i administrativne troškove. Grantovi oba programa bit će dodijeljeni po odluci nezavisnog žirija uglednih i iskusnih urednika, istraživačkih novinara i medijskih stručnjaka.

 

Svi detalji o oba programa podrške i procesu prijavljivanja, kao i informacije o prethodno financiranim projektima, mogu se naći na investigativejournalismforeu.net.

 

Kako je sve više pretnji slobodi i pluralizmu medija, IJ4EU fond je posvećen pružanju podrške istraživačkom izvještavanju kao javnom dobru u Europskoj uniji i šire. Fotografija Jasona Denta na Unsplashu O fondu IJ4EU Istraživačko novinarstvo za Europu ( Investigative Journalism for Europe – IJ4EU ) fond je podrške prekograničnom istraživačkom novinarstvu. Dodjeljujemo grantove timovima novinara u Europi koji istražuju teme od javnog značaja. Fondom upravlja konzorcijum tri organizacije: Međunarodni institut za medije ( International Press Institute  – IPI), Europski centar za novinarstvo ( European Journalism Centre   – EJC) i Europski centar za slobodu medija ( European Centre for Press and Media Freedom  – ECPMF). Na čelu konzorcija je IPI koji ujedno upravlja i programom  Investigative Support . EJC vodi program podrške slobodnim novinarima ( Freelancer Support Scheme ). ECPMF je zadužen za  nagradu za prekogranično istraživačko novinarstvo  i za redovnu godišnju IJ4EU konferenciju  #UNCOVERED . ECPMF također upravlja fondom za pravnu pomoć dobitnicima grantova.

 

Program IJ4EU sufinancira se kao pilot projekt Europske  komisije (DG Connect).  Dodatnu financijsku podršku pružaju i Fondacija za otvoreno društvo , Fondacija Frit  Ord , Fondacija Nicolas Puech  i  Grad Lajpcig . Izbor projekata koji će biti financirani iz ovog fonda potpuno je nezavisan od donatora, a neovisnost uređivačke politike svih primaoca grantova je potpuno zajamčena.

 

Prijavite se na IJ4EU mailing listu kako biste redovito dobivali najnovije objave i informacije o IJ4EU natječajima. Pitanja Zainteresirani za prijave upućuju se na internetsku stranicu fonda  IJ4EU  i posebno na  rubriku s često postavljanim pitanjima u vezi s natječajem . Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

 

Kontakt osoba za opće informacije ili pitanja u vezi s programom  Investigative Support  je Milica Miletić, koordinatorica IJ4EU projekta u IPI (grants[at]ipi.media). Pitanja u vezi s programom podrške slobodnim novinarima ( Freelancer Support Scheme) možete slati Zlatini Siderovoj koja vodi EJC programe (Zlatina Siderova, siderova[at]ejc.net ).

 

Izvor: IJ4EU SNH 

Tagovi

Povezani tekstovi