Ilić se ogradio od Predloga plana za raspodelu frekvencija

Ilić je naveo da je to učinjeno mimo njegovog znanja i saglasnosti, te da će tim povodom preduzeti odgovarajuće mere i nastaviti aktivnosti na uspostavljanju reda u haotičnom prostoru radio i TV sistema u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo za kapitalne investicije.

Prema ranije utvrđenoj proceduri, Predlog plana raspodele frekvencija trebalo je da bude dostavljen na javnu raspravu tek posle detaljnog sagledavanja stanja u medijskoj sferi, značaja i rejtinga emitera, kao i procena u odnosu na opšte i lokalne interese i usklađivanja sa evropskim i svetskim standardima, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo za kapitalne investicije juče je saopštilo da je zajedno sa Savetom Republičke agencije za radiodifuziju uputilo na javnu raspravu Predlog plana za raspodelu frekvencija/lokacija za analogne FM i TV radiodifuzne stanice za teritoriju Republike Srbije.

član Saveta za radiodifuziju Slobodan đorić rekao je večeras agenciji Beta da je taj plan dobijen od Ministarstva, ali da ga je neophodno doraditi.

đorić je rekao da će to biti učinjeno u saradnji sa stručnjacima OEBS-a i predstavnicima Ministarstva za kapitalne investicije, dodajući da će biti pozvani i predstavnici najvećih medijskih udruženja.

đorić je podsetio da je plan za raspodelu frekvencija trebalo da bude zasnovan na nacionalnoj strategiji u toj oblasti i dodao da ceo proces kasni, jer još nije formirana Agencija za telekomunikacije.

Predlog Ministarstva za kapitalne investicije za izbor članova Upravnog odbora Agencije za telekomunikacije u skupštinskoj je proceduri.

Povod za jučerašnje saopštenje tog ministarstva bila je kritika koju je na njegov račun uputio predsednik Srbije Boris Tadić,navodeći da Ministarstvo uzurpiralo prava Agencije za telekomunikacije i da pokušava da nelegalno raspodeli frekvencije pojedinim medijima.

Ministarstvo je navelo da nije izdalo nijednu dozvolu elektronskim medijima za trajno korišćenje frekvencija i da poštuje moratorijum u toj oblasti koji je doneo Tadić dok je bio savezni ministar za telekomunikacije.

Prema navodima Ministarstva, izdata je samo jedna privremena dozvola, za potrebe crkve, sa rokom važenja do stupanja na snagu Zakona o radiodifuziji.

Asocijacija profesionalnih emitera Srbije (APRES), Udruženje radio i televizijskih novinara „RTV pres“ i Udruženje za razvoj privatne radiodifuzije „Spektar“ oštro su danas kritikovali predloženi plan raspodele frekvencija, navodeći da je napravljen bez njihovog i znanja javnosti.

Tri udruženja apelovala su na premijera Vojislava Koštunicu i ministra Ilića da se što pre lično uključe u rešavanje pitanja plana raspodele radiofrekvencija, jer u suprotnom „nacionalnoj radiodifuziji preti kolaps“.

Sporni Predlog plana raspodele frekvencija nije objavljen, a nema ga ni na sajtu Ministarstva za kapitalne investicije.

Tagovi

Povezani tekstovi