„Imaš mali rejting, neko mora za to da odgovara. Ne možeš da pobediš na izborima, neko mora da bude kriv“: Olivera Zekić o kritikama na račun REM

– Samo je jedan razlog. Nedostatak politike koja daje odgovore na važna pitanja, i koja, umesto toga, sve vreme traži krivca. Za sve, pa i za sopstvene nedostatke i neuspehe. Imaš mali rejting, neko mora za to da odgovara. Ne možeš da pobediš na izborima, neko mora da bude kriv. Tako je stvorena i fama oko REM. Glasina koja širi jednu apsolutnu laž – da REM odlučuje o tome ko će da pobedi na izborima. Sve da REM sutra bude ukinut, da ga nema, izbori bi bili održani i bili bi legitimni. Toliko o našem uticaju na njihov rezultat. I mislim da to veoma dobro znaju i ljudi u opoziciji, jedino što im, danas, ne odgovara da to i priznaju, niti će.

* Poslanici vlasti očekivali su da se oglasite zbog serijala „Vladalac“ o predsedniku Vučiću, na TV N1, dok vas opozicija „proziva“ jer nema prostor u nacionalnim medijima…

– Najpre, a i to je jedan od ovdašnjih paradoksa, REM nema nikakve ingerencije nad televizijom N1. Ona je registrovana u Luksemburgu i za nju je nadležno luksemburško regulatorno telo. Svi prigovori na ovu emisiju morali bi da budu upućeni tom telu, a ne REM. Za mene ta emisija jeste klasičan propagandni uradak, zasnovan na defamaciji i demonizaciji, ali mi nismo cenzor, i mislim da je daljinski upravljač taj koji odlučuje šta neko hoće da gleda. Takvo opredeljenje smeta svima, a najviše opoziciji, koja nikako da shvati da REM nema prava da utiče na uređivačku politiku privatnih medija. I niko nigde nema to pravo. Si-En-En u Americi nije za Trampa, Foks jeste. I ne moraju čak ni da objašnjavaju zašto.

* Nedavno smo videli grubo međusobno vređanje Vojislava Šešelja i Nenada Čanka u emisiji „Hit tvit“.Da li je takvo ponašanje moguće sankcionisati u javnom prostoru?

– Govor mržnje, rasna, verska, nacionalna i svaka druga netrpeljivost jesu obuhvaćeni zakonima i mi te odredbe striktno primenjujemo, onako kako nam zakon i nalaže. Druga stvar je to što naše ingerencije dosežu u takvim slučajevima do prijave Prekršajnom sudu, na kojem 90 odsto slučajeva zastari. Procenat naplate kazni je svega desetak odsto. Odavno smo tražili da nam se zakonski omogući da sami izričemo novčane kazne, ali ta inicijativa stoji već godinama. Ako neko prekrši zakon i odmah za to bude kažnjen ozbiljnom sumom, paziće i koga zove u emisije i šta se u njima priča.

* Šta javnost može da očekuje od REM tokom predizborne kampanje?

– Pre svega ozbiljan monitoring. I to zbog jasne opredeljenosti svih institucija da se izborni proces poboljša, a ne zbog ne znam kojih zahteva opozicije. Građani Srbije to zaslužuju. I mi smo se odlučili da neke stvari ispravljamo u hodu i da sve učinimo da REM bude onaj faktor koji će i na medijskom polju poboljšati sam izborni proces. Najveća prepreka će ponovo biti naše ingerencije, ali smo ipak uspeli da neke elemente promenimo, pa ćemo moći mnogo brže da reagujemo. Ranije je zakonska procedura predviđala da, po prekršaju, počinilac ima pravo da se o tome izjasni u roku od osam dana, pa onda ide naša odluka, pa sud, što je sve znalo da bude završeno daleko pošto su izbori okončani. Sad su rokovi kraći.

* Kako ćete obezbediti jednaku zastupljenost svih učesnika u izbornom postupku?

– To je mnogo šire pitanje od pravilnika dogovorenog sa Javnim servisom i na njega ne treba odgovor da da bilo koje telo, pa ni REM, već društvo, i sama profesija. Mi imamo danas medije koji su posvađani, koji navijaju, koji se ne drže nikakvih pravila ni standarda, pre svega zato što se mediji i profesija o njima nikada nisu ni dogovorili. Takođe, sankcije postoje samo za sadržaj na televizijama. Za ono što se objavljuje u štampi i na internetu nema nikakvih sankcija.

* Da li je gotov pravilnik o zastupljenosti izbornih takmaca na RTS? Hoće li važiti i za privatne televizije?

– Napisan je, prošao je javnu raspravu, usvojen je i biće primenjen. On podrazumeva pluralizam i ravnopravni tretman svih učesnika u izbornom procesu. A kada je reč o privatnim televizijama, svakako ćemo im poslati preporuke, razgovarati sa njima i pažljivo pratiti i reagovati na sve nepravilnosti.

* Da li mediji sa nacionalnom frekvencijom imaju obavezu da daju prostor i zastupnicima izbornog bojkota?

– Naravno da nemaju. Bojkot je odluka dela političkih stranaka, njihovo pravo, baš kao što je pravo nekoga da bude apstinent, ali niko ne može da kaže da izbori nisu javni interes, a bojkot jeste. Samim tim, ne samo da nacionalni pružaoci ne moraju da daju prostor zastupnicima bojkota nego bi, kada bi to uradili, ozbiljno ugrozili javni interes, i jedno od osnovnih ljudskih prava da biraju i budu izabrani.

* Pet novih članova ušlo je u regulatorno telo. Očekujete li da će se bilo šta promeniti?

– Očekujem da počnemo da radimo u punom kapacitetu, a raznolikost novog sastava, različita mišljenja koja se već čuju, nadam se, doprineće i smanjenju pritisaka na Regulatorno telo.

ŠUTANOVAC ČITAO MOJ MEJL PRE MENE

* AKTUELNA je afera navodnog prisluškivanja bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca. Mislite li da vas neko prisluškuje?

– Da bih pomislila da me neko prisluškuje, morala bih da smatram sebe mnogo bitnom. Hvala Bogu, ne razmišljam o sebi u takvim kategorijama. Ali, svojevremeno sam, dok sam bila glavna urednica „Borbe“, imala slučaj da je baš Šutanovac, tada ministar odbrane, ili neko u njegovo ime, skinuo sa mog mejla kolumnu koju je napisao Goran Petrović, i pre nego što sam sama uspela da je pogledam. Zvao me je i pitao kad je puštam, jer je već bila na njegovom stolu. Vlasnik „Borbe“ Ivan Radovanović i ja smo otišli kod njega u kabinet i molio nas je da je ne objavljujemo zbog „državnih interesa“. Rekli smo mu da to možemo da uradimo samo ako se autor složi. Petrović je pristao da povuče tekst, a kako je „doputovao“ sa mog mejla do ministra vojnog, mogu samo da nagađam.

NEPRISTOJNOST MORA DA KOŠTA

* NAJVIŠE kritika čuje se na račun rijaliti programa, u kojima su psovke, tuče i seks svakodnevica. Šta je rešenje?

– Visoke novčane kazne i pravo REM da ih sam izriče i naplaćuje. Nema te nepristojnosti koju bilo ko hoće da plati. Dok je besplatna, svi su spremni na nju. Od 2022. godine biće promena i na tom polju. Dozvole za nacionalne frekvencije više neće biti automatski produžavane, svi zainteresovani idu na konkurs, a i metodologiju kojom se meri ispunjavanje uslova nameravamo da promenimo. Ako nam daju pravo i da kažnjavamo, slika će biti potpuno drugačija.

SPOR OPERATERA POGUBAN

* IMATE li mehanizam da razrešite situaciju i kojoj se spor između kablovskih operatera prelama preko leđa građana?

– Nažalost, nemamo. To je isključivo do operatera i nadam se da će i ovaj spor brzo biti završen, jer ne odgovara nikome, pa ni samim operaterima. U svetu postoji mogućnost gledanja svih programa, naručivanja programa drugih operatera, uz normalnu nadoknadu – platiš i gledaš šta hoćeš. Ne vidim zašto to ne bi i ovde zaživelo.

 

Tagovi

Povezani tekstovi