Inđija: Novac za medije diskreciono bez konkursa uz kršenje propisa?

Izvor:Canva
Izvor:Canva

Neke medije u Inđiji početkom novembra obradovala je vest da je opština rebalansom budžeta opredelila dodatni novac za javno informisanje. Međutim, do danas nije sasvim jasno na koji način i po kojim kriterijumima će on biti podeljen medijima.

Opština Inđija je ove godine putem konkursa za proizvodnju medijskog sadržaja podelila  25,8 miliona dinara, ali  je nedavnim rebalansom budžeta povećan iznos namenjen za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i to za 5,2 miliona dinara, preneo je portal IN Medija iz Inđije.

 

Kako je opozicioni odbornik GG „Građanin“ Božidar Sudžum rekao za IN Mediju, na otvorenom sastanku sa građanima, koji je održan početkom novembra, rečeno je da neće biti javnog konkursa zbog nedostatka vremena, već će novac biti diskreciono dodeljen medijima u skladu sa zakonom, a po odluci predsednika opštine Vladimira Gaka.

 

Davanje novca bez konkursa

 

Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje davanja za medije putem javnog konkursa i pojedinačnih davanja, što je jedini način da se novac podeli bez konkursa. Uslovi za dodelu sredstava na ime pojedinačnih davanja su navedeni u Pravilniku o sufinansiranju porjekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Prema tom dokumentu, pojedinačna davanja „mogu se dodeliti samo za projekte koji nisu mogli biti planirani u vreme raspisivanja konkursa (vanredne okolnosti, hitnost realizacije itd.)“, Član 31, stav 1.

 

Budući da vršioci vlasti u opštini Inđija ne odgovaraju na pitanja, nismo uspeli da saznamo koje „vanredne okolnosti“ su dovele do povećanja izdvajanja za medije pred kraj godine. Ali novinarka IN Medije Verica Marinčić kaže da je sigurna da su u pitanju izbori.

 

„Vanredne okolnosti su kod nas lokalni izbori koji treba da se održe sledeće godine. To je pretpostavka, ali sigurna sam da ne grešim“, navela je Verica Marinčić za Dosije.

 

„Mi znamo da će novac dobiti njihovi omiljeni mediji koji će im podizati rejting i koji će ih pratiti svuda. Neka kažu to javno, ja nemam problem s tim. Sve je to u redu, mi ih pratimo besplatno. I javna preduzeća i institucije daju novac medijima da ih reklamiraju, a niko ne objašnjava šta to oni reklamiraju. Tako da oni dele i šakom i kapom na sve strane, a niko ništa ne obrazlaže“, objasnila je novinarka.

 

Prekoračenje dozvoljenog iznosa za dodelu pojedinačnih davanja

 

U Nacrtu odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Inđija za 2023. godinu piše da je za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja predviđeno da se rashoduje 31 milion dinara.  Opština Inđija već je podelila medijima 25,8 miliona dinara putem javnog konkursa, što znači da ostaje 5,2 miliona da se raspodeli  bez konkursa.

 

Međutim, Pravilnik drugačije propisuje, te stoji da “za pojedinačna davanja može se opredeliti najviše 5% sredstava, od ukupno opredeljenih sredstava za ostvarivanje javnog interesa putem javnog konkursa“ (Član 32, stav 1), što bi u ovom slučaju bilo oko 1.3 miliona dinara.

 

Tumačenje navedenog člana Pravilnika u ovom slučaju zatražili smo od Ministarstva za informisanje i telekomunikacije, ali odgovor nismo dobili.

 

Pravnik i istraživač Nezavisnog udruženja novinara Srbije Rade Đurić kaže da opštine moraju da obrazlože i objasne odluke i načine na koje sredstva raspodeljuju bez obzira na to kako su namerili da dodele sredstva.

 

“Opština bi svakako mogla i trebala da uradi dopunu prvobitnog konkursa, i da ostatak predviđenih sredstava nakon rebalansa podeli na propisani način. U suprotnom, svaka dodela sredstava poreskih obveznika suprotno Zakonu i Pravilniku podleže nadzoru nadležnih institucija, poput budžetske inspekcija ili inspekcije resornog ministarstva za lokalnu samoupravu“, objasnio je Rade Đurić.

 

Odluku o raspodeli pojedinačnih davanja donosi rukovodilac organa koji je raspisao konkurs u formi rešenja sa obrazloženjem i ta odluka mora biti objavljena na veb-sajtu organa. Međutim, novinarka In Medije pretpostavlja da proces podele sredstava neće biti transparentan.

 

„Oni taj novac već godinama dele, a da mi nismo ni znali. Dakle, odluku o tome nigde ne objavljuju“, kaže Verica Marinčić.

 

Rade Đurić kaže da podela novca mora da bude u potpunosti transparentna, a odluke i obrazloženja dostupna svim građanima koji se za to interesuju, pa čak i ako se radi o diskrecionim odlukama i direktnim davanjima.

 

„To svakako nije dobar primer i model raspolaganja javnim sredstvima jer šalju sliku neodgovornosti i bahatosti, a ovakve aktivnosti moraju da budu revidirane od strane nadležnih insitucija pa ukoliko se utvrdi da postoje protivzakonita ponašanja, da se lica koja su ovo naložila pozovu na odgovornost”, naveo je Đurić.

 

Dok se u Inđiji daje dodatni novac, u Preševu i Surdulici nula dinara za medije

 

Na drugom kraju Srbije lokalni mediji se bore za opstanak jer njihove opštine ne žele da raspišu medijski konkurs, a funkcioneri su gluvi za apele.

 

U prethodnih mesec dana Nezavisnom udruženju novinara Srbije za pomoć su se obratili novinari iz Preševa i Surdulice. Te dve opštine ove godine nisu raspisale konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, što su prema Zakonu o javnom informisanju i medijima dužni da urade, a na šta ih je NUNS javno upozorio.

 

Pored upozorejna, opštinama su upućena i pitanja, ali na njih još uvek niko nije odgovorio.

 

Poverenik NUNS-a za Pčinjski i Jablanički okrug Radoman Irić kaže da se u proteklom periodu ništa nije promenilo.

 

„U Surdulici su tih tri miliona dinara koje je trebalo da dodele medijima preusmerili na fudbalski klub Radnik, dok u Preševu i dalje ništa ne govore. Oni se ne osvrću na apele novinara, njih to ne zanima i oni teraju svoje. Kao da mi živimo u jednoj, a oni u drugoj zemlji“, kazao je Radoman Irić.

 

Podsetimo, novinari iz Preševa i Surdulice upozorili su javnost da su mediji iz tih gradova u izuzetno lošoj finansijskoj situaciji i da se nalaze pred zatvaranjem.

 

Tagovi

Povezani tekstovi