Informacije o korona virusu ubuduće samo od Kriznog štaba, novinari ukazuju na prikrivenu cenzuru

Novinari iz Niša već su pisali premijerki i predsedniku zbog skrivanja informacija o broju obolelih u gradu koji je jedan od žarišta virusa korona. Podatke je potom iznosio gradonačelnik Darko Bulatović na konferencijama za novinare, a od nedavno o broju pacijenata koji su na lečenju građani ponovo mogu da se informišu na sajtu Kliničkog centra.Novinar Južnih vesti se uverio da odgovori na brojna pitanja ostaju bez odgovora; Ilustracija; foto: JV

Ipak, broj obolelih nije jedino šta građani žele da znaju, ali brojna druga njihova pitanja ostaju bez odgovora.

Da je tako uverio se i novinar Južnih vesti Željko Veljković koji svakodnevno postavlja pitanja na konferencijama Kriznog štaba u Beogradu. Posebno je zabrinut nakon jučerašnje konferencija koja je bila dramatična i trajala je svega par minuta, jer su nakon saopštavanja podataka o broju obolelih i preminulih, kao i poruke da je to bio najgori dan za Srbiju i da nam preti italijanski scenario – stručnjaci napustili salu.

Veljković kaže da nije bilo naznaka da su novinari džaba dolazili, a da je objašnjenje što odlaze bez mogućnosti da uopšte pitaju – to što su stručnjaci morali da odu „da leče ljude“.

Počelo je sa ograničenjem broja pitanja, do ovoga da uopšte ne možemo i nemamo koga da pitamo. Postoji ozbiljna disproporcija u količini informacija koju javnost traži i koju može da dobije. Ovo mi je bio medijski najmračniji dan, osim što je najcrnji po broju obolelih, najcrnji je i po količini informacija koje znamo. Što je situacija teža mi imamo sve manje informacija – ističe Veljković.

I kada novinari dobiju priliku da pitaju – ograničen je broj onih koja mogu da postave stručnjacima.

IMG_6536 (2)Samo Krizni štab ubuduće može da daje informacije o epidemiji, do sada informacija sa lokala uglavnom nisu imali; foto: JVVeljković ukazuje i na to što građani najčešće ne dobijaju konkretne odgovore. Nekada zato što stručnjaci nisu pravi sagovornici, ali su u tom trenutku jedini. Ipak, najčešće je to slučaj kada se pitanja tiču situacije van Beograda. Stručnjaci tada uglavnom kažu „ne znamo, mi nismo iz Niša, ne znamo kakva je situacija“.

Jedino što vidi kao pozitivno je što se na konferencijama bar čuju pitanja građana sa juga Srbije.

Sva naša pitanja su zapravo pitanja, sumnje i informacije koje dobijamo od građana. Odgovori su najčešće uopšteni i gotovo da ne postoji mogućnost za neku naknadnu interakciju sa njima. Ono što pokušavam da saznam je šta da radimo sa količinom pitanja koje imamo, a ne možemo da postavimo na tim konferencijama, jer je sada sve upućeno na Krizni štab – dodaje.


Ubuduće sve informacije samo od Kriznog štaba

Upravo je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 jedini koji će ubuduće moći da daje podatke o epidemiji virusa korona. Samo informacije koje oni daju smatraju se istinitim. Tako je pre dva dana odlučila Vlada Srbije.zaključak Vlade

Vlada donela takav zaključak pre dva dana; foto: printskrin

Informacije će građani moći da dobiju samo od premijerke Ane Brnabić ili od članova Kriznog štaba. Gradonačelnicima, lokalnim štabovima i institutima za javno zdravlje – zabranjeno je da govore o tome.

Gradonačelnici, odnosno predsednici opština i štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 u jedinicama lokalne samouprave usmeravaju isključivo ka Kriznom štabu, koji će obezbediti da se izvrše neophodne provere i preduzmu odgovarajuće mere na pravovremenom i tačnom informisanju javnosti – navodi se u zaključku.

Ovakav zaključak je donet, tvrde, da bi građani bili pravovremeno i potpuno informisani, a oni koji se ne pridržavaju pomenutih pravila biće sankcionisani.


„Prikrivena cenzura“

Novinarka Ivana Petrović kaže da u Nišu od početka epidemije nema pravih i potpunih informacija, što je dobar poligon za bujanje poluinformacija, dezinformacija i laži, pa samim tim i širenje panike među građanima.

Takođe napominje da građani u Nišu danima traže od medija da objave informacije za koje tvrde da su tačne, jer ne razumeju da bez potvrde to nije moguće.

Sada dobijamo ozvaničenje toga da nećemo dobijati nikakve informacije osim onih koje prođu kroz kabinet predsednice Vlade, da bi se navodno sprečile dezinformacije. Meni je to više nego čudan zaključak. To vrlo opasno liči na jednu cenzuru, na malo čudan način legalizovanu. U Ustavu ove zemlje postoji jasno definisano kada i pod kojim okolnostima u vanrednom stanju sme da se ograniči pravo na informisanje građana, nisam sigurna da je u ovom slučaju ispoštovana ta procedura – napominje Petrovićeva.

Korona ALEKSANDAR KOSTIC

Informacije o korona virusu na jugu dobijaće se iz Beograda; Ilustracija; foto: A. KostićSmatra da je portparol u ovakvim kriznim situacijama sada izuzetno važan, ali da ga nema ni sada kada se informacije tiču javnog zdravlja i kada ne sme da se ćuti.

Pravni tim Nezavisnog udruženja novinara Srbije priprema reakciju povodom najave o centralizaciji informacija. Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić kaže da je osnovno pitanje ovakvog zaključka – da li neko hoće zaista da učini sve da pravovremene i tačne informacije dođu do javnosti ili mu je to pokriće za cenzuru.

Ovi zaključci će ionako slabu informisanost ljudi u manjim sredinama učiniti još slabijom. Uvek se kod ovakvih vlasti treba bojati da to nije uvod u neku pritajenu cenzuru, jer znamo sa kim imamo posla – pojašnjava.

Napominje da je pre donošenja ovakvog zaključka trebalo otkloniti sve dileme, jer bi sada moglo da se dogodi da građani u Nišu, gradu koji je jedan od žarišta epidemije – ne dobiju informacije nikada, a strahuje i da svi novinari van Beograda ubuduće neće moći da informišu građane u svojim sredinama, koji s pravom traže odgovore.

Tagovi

Povezani tekstovi