Inicijativa mladih za ljudska prava: MUP prekršio Ustav zabranom festivala „Mirdita, dobar dan“

inicijativa mladih

Odlukom da zabrani održavanje festivala „Mirdita, dobar dan“, MUP je prekršio Ustav Srbije, konkretno slobodu izražavanja i okupljanja, kao i niz zakona, među kojima najmanje dva člana Zakona o javnom okupljanju usled primene nesrazmernih mera, saopštila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Kako se navodi, prevaljivanje tereta na organizatore, umesto obračuna sa nasilnicima i propuštanja da se okupljanje obezbedi, u suprotnosti je sa pravnim i ustavnim poretkom Srbije, kao i sa standardima i praksom Evropskog suda za ljudska prava.

 

Predstavnici državnih institucija, koje su odgovorne za stanje u javnosti, a naročito ministar kulture Nikola Selaković, ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević – Stamenkovski, potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, bili su prvi u redovima onih koji su izazivali mržnju, netoleranciju i podsticali neprijateljstva, što je dovelo do zabrane festivala, navodi se u saopštenju.

 

Ističe se da neprijatelj države nije jedan festival, već huligani na čiju se stranu država svrstala i zarad kojih je odbila da se ponaša u skladu sa sopstvenim dužnostima, a osnovna dužnost države je da obezbedi slobode i prava garantovana zakonima i da adekvatno sankcioniše sve koji slobode i prava građana organičavaju ili narušavaju.

 

Tokom boravka u prostoru u prisustvu policije, huligani su uspeli da stave katanac na zadnji ulaz i da praktično ljude drže kao taoce naočigled pripadnika MUP, koji govore da ne mogu ništa da učine, ukazali su iz Inicijative.

 

„Zabranom festivala, MUP i Vlada Srbije pokazali su još jednom da sloboda okupljanja važi samo za huliganske grupe, ali ne i za učesnike i goste festivala, a prilikom obaveštenja o zabrani organizatorima je, pod pretnjom snošenja posledica, naloženo da svi učesnici napuste Srbiju, iako samom zabranom oni više nisu učesnici festivala, već slobodni ljudi“, navodi se u saopštenju.

 

Ističe se da je policija propustila da zaštiti Dorćol Plac kao kulturni prostor gde je planiran početak festivala, koji su praktično okupirale različite huliganske i neonacističke grupe poput Delija Sever, Narodnih patrola, Grupa 451 i Zentrope Srbija.

 

„Ovo nezakonito i nasilničko delovanje huliganskih grupa dešava se u isto vreme dok je kancelarija Inicijative danas dobila pretnje bombom, a na društvenim mrežama su kružile slike nasilnika koji su spremni da koriste hladno oružje kako bi se obračunali sa nama. Zajedno sa našim partnerskim organizacijama i građanima koji nam u poslednjih 15 dana šalju poruke solidarnosti i podrške nećemo stati u našoj borbi da prostor za saradnju Srbije i Kosova i dalje širimo“, poručili su iz Inicijative.

 

Izvor: N1

Tagovi

Povezani tekstovi