Inicijativa za uvođenje profesionalnog sertifikata

Prema zajedničkoj oceni učesnika skupa, ideju bi trebalo sprovesti kroz posebnu radnu grupu, koju bi formirala sva relevantna novinarska i profesionalna udruženja.


Učesnici okruglog stola ocenili su da profesionalni sertifikat treba da bude zasnovan na principu dobrovoljnosti, a osnovni uslovi za dobijanje sertifikata trebalo bi da budu profesionalni i etički kriterijumi.


NUNS i NDNV koordiniraće rad na ostvarivanju ovog projekta. U tom cilju, sličan skup biće organizovan i u Beogradu, da bi se čulo mišljenje što više predstavnika relevantnih medija i udruženja.


Povod za pokretanje ove inicijative je zabrinutost za stanje u profesiji. Verujemo da će novinarska licenca doprineti redu i prepoznavanju digniteta novinarske profesije. Apelujemo da se profesionalna novinarska udruženja i zainteresovane medijske organizacije, bez obzira na međusobne razlike, udruže u borbi za zaštitu profesije koja je ozbiljno ugrožena.


Protiv ideje uvodjenja profesionalnog sertifikata izjasnio se predsednik ANEMA Slobodan Stojsic. Prema njegovim recima, ANEM se protivi uvodjenju licenci, kao uslovu da se neko bavi novinarskom profesijom zato sto bi to „bilo ogranicenje slobode izrazavanja i misljenja, ili cenzura sadrzaja koja bi se, umesto kroz eliminisanje proizvoda, ispoljavala kroz eliminisanje „proizvodjaca“.


Predstavnici NUNS i NDNV uvazili su tu argumentaciju,ali su istakli da s obzirom da ova inicijativa podrazumeva pre svega dobrovoljnost, smatraju da takva opasnost ne postoji.


U radu okruglog stola učestvovali su predstavnici Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženja novinara Srbije (UNS), NUNS-a, NDNV-a i većine najuticajnijih medija u Vojvodini.


Okrugli sto je organizovan uz pomoć Norveške narodne pomoći.


Novi Sad, 15. 04. 2005.

Tagovi

Povezani tekstovi