Institut iz Kanade: Tviter i Jutjub da zabrane negiranje genocida u Srebrenici

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Institut za istraživanje genocida iz Kanade zatražio je od Tvitera i Jutjuba da zabrane negiranje genocida u Srebrenici na svojim platformama.

„Poštujući vašu bitku protiv opasnih teorija zavera i poricanja holokausta u ime više stotina hiljada žrtava genocida u Srebrenici molimo vas da napravite promenu  pravila o govoru mržnje te zabranite sav sadržaj koji poriče i iskrivljuje istinu o genocidu u Srebrenici i veliča osudjene ratne zločince“, navodi se u pismu koje je potpisao predsednik Instituta Emir Ramić.

 

Navodeći da se društvene mreže sve više koriste za kontinuirano, organizovano i sistematsko poricanje genocida u Srebrenici uz veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u pismu se podseća da je u julu 1995. godine u Srebrenici ubijeno više od 8.372 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dečaka i da su Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju pravosnažno presudili da je masakr u Srebrenici bio genocid.

 

„Imajući u vidu sudske presude, a u znak poštovanja na sećanje na žrtve genocida, poricanje genocida u Srebrenici i veličanje osuđenih ratnih zločinaca treba da bude zabranjeno i onemogućeno na vašim platformama. Oni koji negiraju genocid u Srebrenici putem vaših platformi ponižavaju žrtve, nanoseći bol i patnju preživelim žrtvama genocida, što ohrabruje negatore genocida i buduće moguće kreatore i izvršioce genocida“, naveo je Ramić.

 

Pisma su upućena izvršnim direktorima Tvitera Džeku Dorsiju i Jutjuba Suzani Vojčicki.

Tagovi

Povezani tekstovi