Internetski divovi moraju u Evropi poštovati nova pravila bez presedana

internet

Divovi interneta moraju u Evropskoj uniji od petka, pod pretnjom velikih kazni, poštovati stroža pravila o transparentnosti i borbi protiv ilegalnog sadržaja po odredbama novog zakona kakav ne postoji nigde u svetu.

 

Akt o digitalnim uslugama (DSA) odnosi se na 19 najvećih društvenih mreža, internetskih trgovina i pretraživača interneta, među kojima su Google, YouTube, Amazon, Facebook, Instagram, X (bivši Twitter) i TikTok.

 

Te tvrtke, koje imaju svaka više od 45 milijuna aktivnih korisnika u Europskoj uniji, moraju poštovati nova pravila o borbi protiv dezinformacija, govora mržnje na internetu, dječje pornografije i krivotvorene robe i to pod nadzorom Europske komisije. Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton ocijenio je da je 25. kolovoza „velika prekretnica“.

 

„Korisnici interneta odsad će uživati veću zaštitu, ali i kontrolu i imat će veći izbor“, istaknuo je u objavi na platformi X, dodajući da Akt o digitalnim uslugama ima za cilj i „zaštitu slobode izražavanja nasuprot arbitrarnim odlukama“. „Moje službe i ja osobno bit ćemo jako, jako strogi provjeravajući poštuju li platforme DSA“, obećao je.

 

Za kršenje novih pravila prijete kazne koje mogu iznositi do šest posto globalnog prometa grupe te, u slučaju opetovanih teških kršenja, privremenu zabranu rada na području EU-a. Platforme moraju korisnicima ponuditi alat kojim će lako signalizirati na nezakonit sadržaj, kako ga definiraju nacionalni ili europski zakoni, i brzo ga ukloniti. Moraju se podvrći godišnjoj neovisnoj reviziji koja će utvrditi poštuju li obveze.

 

Akt donosi nove obveze o praćenju poslovnih korisnika u internetskim trgovinama kako bi se olakšala identifikacija prodavača nezakonite robe. Njihovi algoritmi su pod nadzorom: platforme moraju objasniti kako funkcioniraju njihovi sustavi za preporuke i ponuditi alternative bez personaliziranosti. Kad je riječ o oglašavanju, DSA zabranjuje ciljanje maloljetnika i objavu oglasa na osnovi osjetljivih podataka kao što su religija, spolna orijentacija i sl.

 

Nekoliko internetskih divova već je najavilo uvođenje promjena kako bi se uskladili s novim pravilima prije njihova stupanja na snagu u petak. Stotinjak zaposlenika Europske komisije nadzirat će provedbu Akta o digitalnim uslugama. Akt o digitalnim uslugama, kao i Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) iz 2016., mogli bi postati referentni za cijeli svijet jer mnoge vlade nastoje regulirati probleme koji su se pojavili na internetu.

 

Tvrtke na koje će se zakon odnositi bit će službeno određene 6. rujna i imat će rok od šest mjeseci da se usklade s novim obvezama.

Tagovi

Povezani tekstovi