Intervju s majmunom

Prvi  put se u Norvešku zaputio 1975. godine tražeći grob ujaka Slobodana, internirca, streljanog 1942. godine.


-Nisam našao grob, ali jesam strelište. U međuvremenu sam uveliko bio  jugonorvežanin jer sam 1969. godine učestvovao na osnivačkoj skupštini Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva. Znao sam za podatak da je od 4.268 naših interniraca, njih 700 ili svaki šesti , bio iz niškog logora Crveni krst. Moje veze s Norveškom tad su postale trajne i Norveška je tada postala moja druga otadžbina-kaže Saša za Glas.


Uradivši mnogo na jačanju veza između dveju zemalja, 1984. dobio je visoko odlikovanje tadašnjeg norveškog kralja Olafa Petog, čiji je sin Harald sad na prestolu. Inače, dve godine pre toga, na talasima Radio Beograda emitovana je serija „Jugovežani“od 30 polusatnih emisija, za koju je nagrađen. – Norvežani prepričavaju moju rečenicu da je problem u tome što je Norveška dugačka, a život kratak. Ili jednu moju iz NIN-a u kojoj sam rekao da Norveška neće u EU jer je Evropa kontinent, a Norveška planeta – kaže Dimitrijević, uvek spreman za šalu.


Na svoju ruku je 1983. inicirao satelitski most između Radio Niša i srpskog programa australijskog Si-Bi-Es radija, a emisijom „Ljubavni slučaj našeg jezika“ obelodanio je da je norveški slavista Ulof Brok, još daleke 1899, boravio u našim krajevima i napisao knjigu „Dijalekti u južnoj Srbiji“, štampanu 1903. Zahvaljujući Dimitrijeviću, u Nišu je organizovan simpozijum posvećen slavisti Broku i njegovom delu.


Saša je 1. aprila 1988. pozvao slušaoce Radio Niša da, u što većem broju, dođu ispred niške Kuće stambolijskih (kafane Sinđelić) jer se, navodno, snima film „Ivkova slava“ i za debele pare otkupljuju najkočoperniji petlovi. Navalio narod s petlovima pod miškom, stvorila se velika gužva, slikale to i lokalne Narodne novine, a Saša posle emisije zbrisao u selo Brenicu za vikend. Već u ponedeljak se preko radija javno izvinjavao, ali prvo kokoškama koje su ostale bez petlova.


Kao voditelj jutarnjeg programa Radio Niša doveo je 1990. u studio pravog pravcatog majmuna i to iz cirkusa koji je tih dana gostovao u gradu i napravio „intervju s majmunom“. Emisiju je odjavio rečima: „Danas je u našem studiju gostovao majmun, ali nadam se da niko zbog toga u našem radiju neće ostati bez posla“. I odmah posle emisije zbrisao u Norvešku. Tamo je čuo da je zbog „majmunisanja“ suspendovan, ali su ga ubrzo pozvali da bude glavni i odgovorni urednik. Tako danas, u šali kaže da ga je na uredničko mesto ustoličio majmun.


M. Doderović

Tagovi

Povezani tekstovi