Ipak, ubijena?

Koliko je novo balističko veštačenje pomoglo da se utvrdi pravi uzrok smrti novinarke Dade Vujasinović saznaće se uskoro, kad beogradsko Okružno tužilaštvo, kojem je pre dva dana dostavljena kompletna dokumentacija, prouči ono što se nalazi u spisima.
Prema nezvaničnim informacijama do kojih su „Novosti“ došle, sva je prilika da je veštak posle iscrpnog rada konstatovao da je u pitanju ubistvo, a ne samoubistvo, kako je glasila zvanična verzija.
U tužilaštvu ne žele da bilo šta komentarišu dok do kraja ne prouče predmet, naglašavajući da će o svemu javnost biti blagovremeno obaveštena.
Vujasinovićeva je 9. aprila 1994. godine pronađena mrtva u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu, sa ranom nanetom lovačkom puškom njenog oca Radeta Vujasinovića. U obdukcionom zapisniku piše da je preminula dan ranije u 1.30 ujutru. Obducenti su našli da je pucala kroz levu dojku i raznela taj deo tela, sve do pazuha, posle čega je, iskrvarila.
Na lice mesta izašli su inspektori MUP Srbije prema čijem mišljenju je Dada „najverovatnije u trenutku nervnog rastrojstva izvršila samoubistvo iz lovačke puške“. Priča o samoubistvu od samog početka je zvučala neuverljivo. Za mnoge je bilo neprihvatljivo da je Dada, imajući u vidu njenu građu, mogla uopšte da dosegne i povuče oroz.
Dadini roditelji uporno su policiji i tužilaštvu ukazivali na nered zatečen u stanu. Insistirali su na tome da uopšte nisu uzeti u obzir istrgnut luster na plafonu, oštećene slike na zidu, pramenovi Dadine kose nađenina podu, krvavi otisci prstiju po ivicama fotelje.
Krajnje je neobično da policija po dolasku na lice mesta nije uzela otiske sa puške iz koje je pucano, da nije urađena DNK analiza krvi sa fotelje, tim pre što su nađeni tragovi dve krvne grupe A (na bočnoj strani fotelje) i nulte (na sedištu fotelje i ispod nje). Roditelji su primetili da je iz stana nestala Dadina zelena fascikla, kao i audio-kasete sa snimljenim materijalom za pripremanu knjigu.
Okružno tužilaštvo je godinu dana posle smrti novinarke odbacilo krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica, da bi 1996. godine ponovo bio stavljen zahtev za sprovođenje istražnih radnji, a urađeno je i superveštačenje. Ono je urađeno pošto su veštaci, koje je angažovala porodica Vujasinović, konstatovali da je u pitanju ubistvo.
U julu 2002. godine tužilaštvo je zatražilo od MUP da budu saslušane pojedine osobe koje su preko medija izjavljivale da imaju saznanja o smrti Dade Vujasinović. To je bio prvi put da je tužilaštvo počelo ozbiljno da razmatra primedbe roditelja novinarke, upamćene po seriji tekstova sa ratišta i onih na temu teškog kriminala u našoj zemlji.
Krajem 2006. godine zatražena su dodatna veštačenja, a naredne godine istražni sudija je odredio novog balističara koji je posao završio.


N.B.

Tagovi

Povezani tekstovi