IPI: Sloboda medija u Evropi ugrožena tokom pandemije

Međunarodni institut za štampu (IPI), sa sjedištem u Beču, navodi u najnovijem izvještaju da su vlade „zabrinjavajuće velikog broja evropskih zemalja“, naročito u istočnoj i centralnoj Evropi, iskoristile trenutnu zdravstvenu krizu kao izgovor za ograničavanje slobodnog protoka informacija, kao i za udar na nezavisne medije.

U statističkom pregledu slučajeva kršenja slobode medija, datom po regijama svijeta, IPI navodi da je u Evropi zabilježeno osam slučajeva hapšenja ili tužbi protiv novinara, dva slučaja ograničavanja pristupa informacijama, pet slučajeva cenzure, četiri slučaja prestroge regulative kada je riječ o lažnim vijestima, kao i devet slučajeva verbalnih ili fizičkih napada, što ukupno čini 28 slučajeva – više nego u bilo kom drugom dijelu svijeta.

Slijede azijsko-pacifička regija sa ukupno 23 slučaja, Afrika sa 19, američki kontinent sa 14 i regija Bliskog istoka i sjeverne Afrike, sa 11 slučajeva, prenosi Tanjug.

Kako navodi IPI, najozbiljnija prijetnje po slobodu medija do sada su uočene u Mađarskoj i Rusiji, gdje je, navodi se, pandemija iskorištena za pooštravanje kontrole nad informiranjem.

Vlade Bugarske i Rumunije, koje odranije bilježe loše rezultate po pitanju slobode medija, također su uvele prestroge krivične sankcije za „lažne vijesti“ o korona virusu, što donosi rizik od zloupotreba i miješanja u kapacitete medija da informiraju javnost, navodi se u izvještaju.

Vanredna ovlaštenja

IPI ističe da je vlada Mađarske prošle sedmice usvojila zakon koji premijeru Viktoru Orbanu daje nova, vanredna ovlaštenja zahvaljujući kojima, kako se navodi, može da vlada dekretom.

Glasovima dvotrećinske parlamentarne većine koju je osigurala Orbanova partija Fidesz, vanredno stanje u Mađarskoj je produženo, a Orban sada, na neodređeno vrijeme, ima ovlaštenja da upravlja zemljom bez parlamenta, stoji u izvještaju.

U izvještaju se također navodi da je predsjednik Rumunije Klaus Iohannis potpisao vanrednu uredbu koja, između ostalog, nadležnima daje ovlaštenja da uklanjaju, prijavljuju ili zatvaraju internet stranice koji šire „lažne vijesti“ o virusu, a mogućnosti za žalbe nema.

U Bugarskoj, zemlji koju je, kako se podsjeća u izvještaju, Vijeće Evrope nedavno upozorilo zbog opadanja slobode medija, vlada je upotrijebila dekret o uvođenju vanrednog stanja za pokušaj izmjene krivičnog zakonika i uvođenja zatvorskih kazni u trajanju do tri godine za ono što bude smatrala „lažnim vijestima“ o pandemiji, a tu su i novčane kazne u iznosu do 5. 000 eura, navodi IPI.

Predsjednik Roman Radev uložio je veto na taj dio prijedloga vanrednog zakona, ali je vlada ubrzo predložila drugi zakon.

Po prvom predloženom zakonu, bilo bi kažnjavano samo širenje „lažnih vijesti“ u vezi sa korona virusom, dok bi se, po drugom, kazne odnosile na sve vidove „lažnih informacija“ objavljenih putem interneta, a vlasnici medija bili bi suočeni sa novčanim kaznama u iznosu do 1.000 eura i zatvorskim kaznama u trajanju do tri godine, napominje se u izvještaju.

Uklanjanje sadržaja

IPI također navodi da je rusko regulatorno tijelo zaduženo za medijsku sferu, Roskomnadzor, od preko 20 medija zahtijevalo da sa svojih internet stranica uklone sadržaje o korona virusu koji su, po njegovom mišljenju, predstavljali „netačne informacije od društvenog značaja“, a na meti su se našli i izvještaji u kojima su iznijete kritike na račun odnosa vlasti prema pandemiji, napominje IPI.

Ruski parlament je odobrio kazne u iznosu do 23.000 eura i zatvorske kazne u trajanju do pet godina za svakoga ko bude širio ono što bude smatrano lažnim informacijama o korona virusu, a medijima će, u slučaju da objave dezinformacije, biti izricane novčane kazne u iznosu do 117.000 eura, napominje u izvještaju.

Predsjednik radiodifuznog vijeća Moldavije izdao je vanrednu uredbu kojom je svim medijima naređeno da ne štampaju, odnosno ne emitiraju bilo kakva „lična mišljenja“ o korona virusu tokom vanrednog stanja, navodi IPI, nazivajući to korakom bez presedana.

Moldavska sigurnosno-obavještajna služba naložila je u međuvremenu blokadu 52 različita internet sajta zbog navodnog širenja lažnih vesti o korona virusu, stoji u izvještaju.

IPI je Srbiju svrstao u red evropskih zemalja čije vlasti su, kako se navodi u izvještaju, medijima ograničile pristup na informacije, tako što je vlada preduzela korake radi centraliziranja svih informacija o virusu.

U izvještaju također stoji da je ta uredba, koju je u međuvremenu povukla premijerka Srbije, dijelom predstavljala razlog za prošlosedmično hapšenje novinarke Ane Lalić sa portala Nova.rs, koja je pisala o uvjetima u kojima radi osoblje jedne bolnice za oboljele od COVID-19.

Izvor: Agencije

Tagovi

Povezani tekstovi