Isidora Kovačević: Ugrožena mi je bezbednost pošto sam objavila ko je bagerista i ko je čekićem tukao građane

Foto: Lična arhiva
Foto: Lična arhiva

Urednica Podrinskih za Cenzolovku kaže da se na poternici kojom je oblepljen Šabac našla zato što je otvoreno pisala i objavljivala fotografije onih koji su učestvovali u razbijanju blokade puteva. Govori i o tome kako su se u policiji najviše interesovali za to ko je njoj javio za plakate

Ni puna tri dana nakon što je Šabac osvanuo oblepljen „poternicama“ za advokatom Aleksandrom Mijailovićem, novinarkom Isidorom Kovačević i maloletnim V. A., od državnih organa nije se oglasio niko izuzev gradonačelnika Šapca. Ni on se, međutim, nijednom rečju nije potrudio da osudi ono što se dogodilo.

 

Isidori Kovačević je danas (ponedeljak rano ujutru) stigao poziv da istog dana povodom celog slučaja da izjavu u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu. Policija i tužilaštvo trebalo bi da utvrde ko je Šabac oblepio plakatima, ko ih je štampao i, pre svega, ko je organizovao ovu akciju, smatra naša sagovornica.

 

„Poternica“ povezana sa blokadama

 

Urednica Podrinskih ne želi da upire prstom ni u koga, ali nema dilemu da je „plakatiranje“ Šapca povezano sa ekološkim protestima koji su u tom gradu organizovani, kao i sa onim što se oko blokada puteva dešavalo.

 

„Na ’poternici’ se nalazi Aleksandar Mijailović, jedan od advokata Dragana Milovanovića Crnog (koji je fizički sprečio vozača bagera da ugrozi demonstrante tokom blokade, prim. nov.). Nalazi se i maloletni sin predstavnice pokreta Dveri. Ona je snimila policajce koji su joj došli na vrata da je upozore da su blokade saobraćaja kršenje zakona i taj snimak je podelila na društvenim mrežama“, kaže Isidora Kovačević.

 

Kada sam počela da objavljujem ko je bagerista, ko je čekićem tukao građane, dobila sam od zajedničkih prijatelja s tim ljudima informaciju da oni traže način kako da mi se osvete

 

Dodaje da se njeno lice našlo na „poternici“ jer je vrlo otvoreno pisala, objavljivala funkcije, fotografije i uloge onih koji su učestvovali u razbijanju blokade.

 

„’Poternica’ je u petak ujutru osvanula u zgradama, u poštanskim sandučićima, na automobilima, banderama, na stubovima na ulazu u parkove, bukvalno je oblepljeno drveće time. Mislim da su oni svi u istom trenutku to i lepili. Mislim da je to bilo organizovano, da ih je bilo dosta i da su se raštrkali bukvalno po celom gradu“, kaže Isidora Kovačević.

 

O tome da je akcija dobro isplanirana i organizovana svedoči, po njenom mišljenju, i činjenica da plakata nema na mestima gde postoje sigurnosne kamere.

 

„Izbegavali su teren gde postoje sigurnosne kamere, zgrade na kojima ima kamera, izbegavali su automobile na koje gleda neka od kamera“, kaže Kovačević i podseća da je pre dve nedelje u Šapcu osvanuo sličan plakat. Na njemu se nalazio i načelnik policije koji je „odbio da povuče policiju onoga dana kada je bio blokiran most“.

 

Tada je, međutim, plakat samo bio bačen na nekoliko mesta, dok je sada „poternicama“ zasut čitav grad.

 

„Meni su za taj plakat javili telefonom pošto sam spavala. Nakon tog poziva otišla sam u Hitnu pomoć, jer mi je skočio pritisak, a onda sam pozvala policiju. Njih je najviše zanimalo ko je meni to javio. Zar je važno ko je meni javio kad je ceo grad oblepljen time? Onda su posle izvesnog vremena shvatili da ne želim da govorim  o ljudima koji su meni javili, već da treba da se bavimo time ko je nalogodavac svega toga“, priča Isidora

 

Šta će im sledeće pasti na pamet?

 

Ovo nije prvi pritisak na Isidoru Kovačević i Podrinske. Početkom godine u komentarima na Fejsbuku redakcija je dobijala pretnje smrću. U televizijskoj emisiji javno ju je prozvao direktor jednog lokalnog javnog preduzeća. Reakcije nadležnih su izostale.

 

„Mi smo sve to uredno prijavljivali policiji i nikada niko nije reagovao. To samo daje dodatnu podršku da nastave da nas proganjaju i da pozivaju na linč novinara Podrinskih i generalno cele redakcije. Osećam da mi je ugrožena bezbednost, zato što kada sam počela da objavljujem ko je bagerista, ko je čekićem tukao građane, dobila sam od nekih zajedničkih prijatelja s tim ljudima informaciju da oni traže način kako da mi se osvete. Smatrala sam da je to rekla-kazala, međutim – osvanula sam i na ’poternici’. Postoji i doza straha. Nije to klasičan strah, već jednostavno nisam sigurna koliko ovo daleko može da ode i šta će im sledeće pasti na pamet“, kaže Isidora Kovačević.

 

O tome da je akcija dobro isplanirana i organizovana svedoči i činjenica da plakata nema na mestima gde postoje sigurnosne kamere

 

Ipak, teši je to što su reagovali građani Šapca.

 

„Toliko sam zahvalna što se veliki broj Šapčana javio meni i Podrinskim. Toliko podrške smo dobili u Šapcu, a bilo je dosta podrške i sa strane. To je onaj motiv više da nastavim dalje da radim ovo što radim. Da se ne brinem toliko ako policija i tužilaštvo ne budu radili svoj posao, znam da moji sugrađani stoje pored mene“, zaključuje urednica Podrinskih.

 

Reagovao je, doduše, i gradonačelnik Šapca. U podugačkom postu na zvaničnom Fejsbuk profilu dr Aleksandra Pajića negira se da lokalni odbor Srpske napredne stranke „ima bilo kakve veze sa pomenutim letkom“. I još jednom se proziva Isidora Kovačević, urednica Podrinskih:

 

„Takozvani nosilac slobode medija je u prethodnom periodu pravila serijale emisija o meni, koristeći lažno svedočenje lica koje je bilo osuđeno za prodaju narkotika. Taj sponzorisani serijal je nečuveno kršenje ljudskih prava, ali i tada sam se dostojanstveno borio protiv laži koja je imala za cilj da smanji podršku građana Šapca.“

 

SEZONA LOVA NA NOVINARE

 

Zbog izveštavanja sa blokada saobraćajnica, koje su od  27. novembra svake subote organizovane širom Srbije, na meti se našlo još nekoliko novinara lokalnih redakcija.

 

Novinarku portala Slobodna reč i ekološku aktivistkinju iz Sente Minu Delić policija tereti da je organizatorka blokade u Senti, koja je održana u subotu, 11. decembra, od 14 do 15 časova, na mostu u Senti, zbog čega još preti kazna od 100.000 do 150.000 dinara.

 

Jagodinska policija je 4. decembra zakucala na vrata prostorija portala Central Media i upozorila urednika Gorana Jevremovića da ne ide na blokadu puteva.

 

Istoga dana policajci su se pojavili i na vratima privatnog stana Milene Dimić, novinarke portala Vranje News, kako bi joj preneli upozorenje da se nikako ne pojavljuje na ekološkom protestu koji je zakazan u Vranju. Milena Dimić je, prema pisanju ovog portala, označena kao organizatorka skupa, zbog čega joj takođe preti visoka novčana kazna.

Tagovi

Povezani tekstovi