Iskoristili izjavu epidemiologa za napade na Danas

Tiodorović u izjavi Tanjugu i grupi novinara u Nišu nije demantovao ono što je rekao našem listu, već je izneo ocene o naslovu teksta „Srbija nema lekove ni opremu za korona virus“ i njegovom plasmanu na naslovnici, pri tom pojasnivši svoj stav o spremnosti Srbije za eventualni susret sa korona virusom, koji se u detaljima nije promenio, ali je „poprimio“ potpuno optimistični ton.

Pojedini provladini mediji su informaciju ove novinske agencije, čije se postojanje, inače, označava kao pravno sporno, dodatno „obogatili“ sopstvenim tvrdnjama da je Danas „falsifikovao“ izjavu koju mu je Tiodorović dao.

Jedina navodna „razlika“ u odnosu na izjavu Danasu jeste Tiodrovićeva ocena da Srbija „ima odgovarajuću opremu u ovom trenutku“.

Ovakva njegova tvrdnja se, međutim, prioritetno odnosi na opremu kojom bi se „predupredila pojava ozbiljnije epidemije“, dok se tvrdnja izneta u našem listu da „Srbija nema odgovarajuću opremu, pogotovu ne u centrima van Beograda“, odnosi ne samo na takvu opremu, već na onu koja je neophodna „u slučaju i pojave i širenja korona virusa“.

Jedina realna razlika je, pak, što Tiodorović u izjavi Tanjugu i grupi novinara nije govorio o onome što je kazao Danasu – da Srbija nema lekove koji bi mogli da se koriste u lečenju korona virusa.

– Srbija ima i opremu i stručnjake i razrađen sistem da pravovremeno reaguje i predupredi pojavu ozbiljnije epidemije u slučaju da novi korona virus stigne u našu zemlju. Nismo bez iskustva i nije tačno da nemamo odgovarajuću opremu u ovom trenutku i ono što je neophodno da se predupredi pojava ozbiljnije epidemije. Svetska zdravstvena organizacija je pohvalila Srbiju da je uradila sve što je mogla ovoga trenutka kako bi se sprečilo širenje virusa, ali i preduzela odgovarajuće mere ukoliko se virus pojavi u našoj zemlji, rekao je Tiodorović, a preneo Tanjug, pod naslovom „Tiodorović: Srbija ima i opremu i iskustvo za borbu protiv korona virusa“.

Iako je odlukom Vlade Srbije ugašena još 31. oktobra 2015. godine, novinska agencija Tanjug je navela da je Tiodorović „izjavu dao nakon što je dnevni list Danas na osnovu razgovora sa njim izašao sa naslovnom stranom na kojoj stoji da ‘Srbija nema lekove, ni opremu za korona virus’“.

Preneo je da je Tiodorović „šokiran tom naslovnom stranom“, kao i njegovu ocenu da „naslov ne odgovara tekstu“. Preneo je i njegovu ocenu da „to ne doprinosi normalnom obaveštavanju javnosti“.

Naš list je u utorak 4. februara na naslovnoj i 5. strani štampanog izdanja objavio razgovor sa Tiodrovićem pod tim naslovom, a na portalu lista isti razgovor pod naslovom „Epidemiolog Tiodorović: Srbija nema odgovarajuće lekove i opremu za korona virus“.

Tiodorović je u razgovoru sa nama između ostalog kazao da Srbija „u ovoj oblasti ima deficit, pogotovu u odgovarajućoj opremi i lekovima“.

– Takvu opremu imaju uglavnom ustanove u Beogradu, dok su mnogi delovi zemlje bez nje. Institut „Torlak“ je iz Kine već dobio testove za dijagnostikovanje korona virusa i spreman je da i sam uradi testove, ali lekove koji bi, prema dosadašnjim saznanjima, mogli da se koriste u lečenju korona virusa, a pre svega „interferon“, mi nemamo a Danas ga verodostojno preneo.

On je za naš list, takođe, kazao da se „može reći da je Srbija spremna“ za eventualnu i pojavu i širenje korona virusa, ali da je „drugo pitanje koliko je spremna“.

Istakao je da se spremnost Srbije zasniva na tome da je već imala iskustva sa epidemijama i pandemijama, tako da je siguran da će kolege koje su, recimo, stacionirane na aerodromu, moći da prepoznaju eventualni prvi slučaj obolevanja od korona virusa.

Dodao je da je moguće da se i u Srbiji „mogu pojaviti pojedinačni slučajevi obolevanja“ i ocenio da „ne postoji razlog za paniku, ali da postoji razlog za oprez, ozbiljnost i efikasan rad svih, a posebno onih koji su u ‘prvoj liniji fronta’ koja podrazumeva rano otkrivanje, lečenje i eventualni karantin obolelih“.

Prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, odgovor ili ispravka zbog tvrdnje da je objavljena informacija „neistinita, nepotpuna ili netačno preneta“ podnosi se mediju koju je informaciju objavio.

Tiodorović nedostupan za Danas

Osim što svoje reagovanje na izjavu Danasu nije uputio našoj redakciji, Branislav Tiodorović prekjuče po podne i juče do zaključenja ovog izdanja nije odgovarao na naše telefonske pozive i poruke, u kojima smo objasnili razlog zbog kojeg zovemo. Tiodorović je, inače, aktuelni predsednik Saveta za zdravlje Grada Niša. Bio je univerzitetski profesor, direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu i predsednik tenderske komisije za nabavku vakcina protiv gripa H1N1.

Tagovi

Povezani tekstovi