Iskrivljeno srpsko medijsko ogledalo

Novinari u Srbiji obeležavaju danas Svetski dan slobode medija 3. maj i to akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“, koju su na različite načine organizovala dva najveća udruženja – Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije. Poruke oba udruženja, pak, slične su i izražavaju nezadovoljstvo medijskom situacijom u zemlji.


Čak ni ministar kulture i informisanja Dragan Kojadinović nije zadovoljan trenutnom medijskom slikom u Srbiji.
– Situacija je, posle petooktobarskih promena, mogla da se popravi, međutim, mnogi koji se bave novinarstvom nisu shvatili da moraju i oni sami da se poprave. Sloboda medija nije danas mnogo veća nego što je nekad bila zato što šansa da se ona poveća nije iskorišćena. Da bi se nešto promenilo, potrebno je da pređemo najduži put, a to je put od D do G. Mnogo toga mora da nam dođe iz dupeta u glavu. I to ne važi samo za novinare već za sve Srbe – naglasio je Kojadinović.


Ponoćni ulazak policije u BK TV koji baca veliku senku na slobodu medija u našoj zemlji, dodao je Kojadinović, mnogo je gori nego nekadašnji upad policije u prostorije Studija B, kada je on bio urednik ove gradske televizije. Razlog je to što se takva akcija očekivala od Slobodana Miloševića i njegovog režima.


– Od nas, ove vlade, takav potez se nije očekivao – jasan je Kojadinović.
NUNS i Granski sindikat medija „Nezavisnost“ ocenili su u svom proglasu da je Srbija, sudeći po medijskoj situaciji, daleko od Evrope čak i ako izruči Ratka Mladića Haškom tribunalu.


– Svi aktuelni događaji u vezi s medijima to uverljivo dokazuju. U srpskoj tranziciji, u kretanju od nesloboda ka političkim, ekonomskim i medijskim slobodama, jedina sloboda koja je potpuno ostvarena jeste sloboda političara da mogu da rade sa medijima sve što im je volja. Mediji, za uzvrat, imaju slobodu da bespogovorno služe političarima – poručili su NUNS i „Nezavisnost“ u Proglasu, ocenjujući i da „sloboda medija u Srbiji postaje sve zaludnije nadanje“.


NUNS i „Nezavisnost“ naveli su i da su komitete iz vremena socijalizma danas zamenile agencije, te da država više ne nastupa bahato, već sada šalje policiju noću.


– Štampa je ogledalo svakog društva i onoliko koliko je to ogledalo iskrivljeno, toliko ćemo imati nezakonitih privatizacija, pokradenih izbora, samoponiženja i samoproždiruće mržnje. Srpsko medijsko ogledalo je poslednjim potezima vlasti otišlo u paramparčad. Najvažniji nacionalni posao danas je da ga što pre vratimo u njegov ram – demokratiju – poručili su NUNS i „Nezavisnost“.


UNS i SNS su izrazili u svom proglasu nezadovoljstvo stanjem u oblasti medija, posebno ukazujući na sve teži profesionalni i socijalni položaj zaposlenih u medijima. Ukazujući da još nema odgovora na poziv za pregovore o Nacionalnom kolektivnom ugovoru, naveli su i da je država nezainteresovana da pomogne uređenju oblasti u kojoj vlasnici medija znatnom broju zaposlenih ne uplaćuju zdravstveno i penzijsko osiguranje.


Oni su naveli da podržavaju uvođenje reda u oblasti radiodifuzije, ali su takođe negodovali zbog načina na koji je BK TV privremeno oduzeta dozvola za rad, uz asistenciju policije i isključenje predajnika, koje podseća na vremena za koja se mislilo da su prošla.


– U zaostavštinu tih vremena, nažalost, spadaju još nerazjašnjena ubistva naših kolega Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Duška Jovanovića, uprkos čvrstim obećanjima nadležnih, koja su obično prethodila godišnjicama ubistava tih novinara – ukazale su te dve organizacije.


U Srbiji će Svetski dan slobode medija biti zamračen u velikoj meri spornom dodelom nacionalnih frekvencija i slikom privremenog gašenja BK televizije. Ipak, zaposleni na BK televiziji ne predaju se i, od preksinoć, svoju centralnu informativnu emisiju „Telefakt“ emituju uživo putem video-bima u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu.


Glavni i odgovorni urednik te televizije Milomir Marić najavio je da će emitovanje „Telefakta“ biti organizovano svake večeri kod Ruskog cara i to u 18.55 sati, kada je inače „Telefakt“ počinjao.


Andrija Ivanović

Tagovi

Povezani tekstovi