Isplivali stari dugovi

Vlasnici užičkih medija nisu zadovoljni dobijenim sumama. Nezadovoljni su što je raspodela umesto početkom godine, obavljena tek nedavno, a retki među njima su potisali ugovore. Pojedine redakcije, iako nisu imale ugovore sa bivšom vlašću, potražuju novac za ranije obavljene usluge. Da bi pravi galimatijas oko raspodele javnog novca užičkim medijima bio potpun, u opticaju su različiti iznosi starih dugova nastalih po usmenim dogovorima i nalozima predstavnika bivše opštinske vlasti, kao i tumačenja kriterijuma na osnovu kojih je novac podeljen za četvoromesečni period.


Prema informacijama koje je na zahtev Danasa dostavila služba za odnose sa javnošću užičkog gradonačelnika, nedeljnici Vesti i Užička nedelja dobili su po 113. 333, TV 5, TV Alfa i TV Lav po 422.222, Radio San i Radio Užice po 101.332, dok su Radio Luna i Radio 31, na osnovu zajedničkog projekta, dobili ukupno 303.996 dinara. To je ukupno 1.999.992 dinara, iako je bio planiran iznos od tri miliona dinara. Prošle godine, za iste usluge, iz opštinskog budžeta utrošeno je 2.590.000, ne računajući iznos od 3, 2 miliona dinara, koliko je isplaćeno medijskoj kući Vesti, koja je do juna prošle godine poslovala kao opštnsko javno preduzeće, a potom je privatizovana.


Jovan Marković, gradonačelnik Užica, ističe da je tender za dodelu budžetskog novca medijima raspisan u aprilu ove godine, te da njemu nije poznato zbog čega je bilo potrebno osam meseci da se taj novac podeli. – Novac je dodeljen za period od četiri meseca. S druge strane, kada je započeo proces odlučivanja, saznali smo da neke medijske kuće potražuju novac od opštine za usluge koje su obavile do 1. avgusta. Zbog toga nije podeljen ceo iznos od tri miliona, već dva miliona dinara, jer smo mislili da ćemo od ostatka moći da isplatimo dugove medijima. Međutim, fakture su počele da pristižu, tako da trenutno TV Alfa potražuje oko 1, 7 miliona, a TV 5 oko 1, 1 miliona dinara. Za usluge koje su obavili, nisu imali ugovore sa opštinom, već je u pitanju bio njihov usmeni dogovor sa prethodnicima u lokalnoj vlasti – rekao je Danasu Marković, a potom istakao da je potrebno iznaći načine o namirivanju tih dugovanja.


Nikola Kapa, urednik TV 5, kaže da ova televizija za usluge od januara do avgusta ove godine ne potražuje navedenu sumu, već oko 800.000 dinara i potvrđuje da za tu vrstu saradnje nije imala ugovor, već se o njoj dogovarala usmeno sa predstavnicima bivše opštinske vlasti. – Odbacili smo ugovor koji nam je ponuđen za period od 1. avgusta do 31.decembra, a predložili smo da se sačini novi kojim bismo naplatili naša dugovanja za osam prethodnih meseci. Tek kada bude izmiren taj dug, nadam se da ćemo ugovoriti novu saradnju do kraja godine. Ako to ne bude rešeno, TV 5 neće pratiti aktivnosti lokalne vlasti – rekao je Danasu Nikola Kapa. On objašnjava da su potraživanja nastala zbog praćenja rada lokalne vlasti, poseta ministara i drugih državnih zvaničnika bivše republičke vlasti, a na osnovu poziva ovoj redakciji iz službe za odnose sa javnošću užičke opštine.


Prema rečima Dejana Pavlovića, suvlasnika TV Alfa, ova televizija je potpisala novi ugovor, iako nije zadovoljna novčanim iznosom. On navodi da je redakcija uputila dopis užičkom gradonačelniku sa specifikacijom usluga i troškova za medijske usluge bivšoj lokalnoj vlasti i to na iznos od 753.100 dinara, a ne 1, 7 miliona dinara. – Mi taj novac ne potražujemo, jer smo potpisali novi ugovor. Nismo zadovoljni iznosom koji smo dobili, a nisu ni ostali mediji. S druge strane, za 25 odsto je umanjena suma koja je bila planirana za lokalne medije u budžetu za ovu godinu – objasno je Pavlović.


Na pitanje na osnovu kojih kriterijuma je dodeljen budžetski novac, Marković navodi da se komisija rukovodila ponudama medijskih kuća i njihovim uticajem, ali i time šta one nude građanima u informativnim programima. Na podsećanja iz nekih redakcija da TV 5 nema regionalnu ni lokalnu frekvenciju, Marković je kazao da je ta televizija stekla pravo da konkuriše za budžetski novac jer je posle prvog konkursa bila u žalbenoj proceduri, a potom se, polovinom avgusta ove godine, prijavila na konkurs za dodelu lokalne frekvencije. – Građani će dobiti informacije o radu gradske uprave i javnih preduzeća i ustanova, realizaciji budžeta i ostalim aktivnostima gradske vlasti. S druge strane, mediji u gradu imaju potpunu slobodu da o tome izveštavaju i gradska vlast neće se mešati u njihovu uređivačku politiku – poručio je užički gradonačelnik.


Nenad Kovačević

Tagovi

Povezani tekstovi