Istraga „napreduje“

On dodaje da će „javnost blagovremeno biti obaveštena“ kada se budu stekli zakonski uslovi za podnošenje zahteva za sprovođenje istrage.
Međutim, advokat Rajko Danilović za Danas kaže da je u ovom slučaju poznato ko su organizatori zločina i izvršioci, kao i nalogodavac, i da je potrebna politička volja za njegovo procesiuranje. 


Smatram da ima dovoljno elemenata za procesuiranje. Potrebno je otvoriti dosijea, jer nijedno političko ubistvo nije urađeno a da ne postoji odluka i podela zadataka, odnosno, ko je naručilac, organizator i izvršilac. Imao sam sreću da mi je tadašnji tužilac dozvolio uvid u pretkrivični postupak, a to su jednom, dva do tri puta saslušavani radnici Državne bezbednosti, koji su tog dana pratili Ćuruviju i Branku Prpu – kaže Danilović. On objašnjava da je do tog zaključka došao na osnovu toga i činjenice da je Mirjana Marković održala sednicu Direkcije JUL na kojoj je apostrofirala Ćuruviju kao čoveka koji je prizvao bombardovanje Jugoslavije. Zatim je ta informacija „obrađena“ u elektronskim medijima, posle čega je u Ekspres politici objavljen članak Milana Markovića pod nazivom „Ćuruvija dočekao bombe“.
– Mnogi od saslušanih radnika DB su rekli da je Milan Radonjić, tadašnji načelnik DB Beograda, svakih 10 minuta od njih tražio da mu saopšte gde je Ćuruvija. Tako je i prilikom atentata na Ibarskoj magistrali tražio da mu kažu gde sedi Vuk Drašković. Zašto bi mu bilo bitno gde je Ćuruvija, ako nije naručena ekipa za likvidaciju – rekao je Danilović. Po njegovim rečima, taj metod DB je poznat, „prati potencijalnu žrtvu, a onda sa strane ulazi grupa izvršilaca, o kojoj radnici DB nemaju pojma“.
Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. u ulazu svoje zgrade u Svetogorskoj ulici ispred broja 35.


A. Roknić


 

Tagovi

Povezani tekstovi