Istraga o ubistvu novinarke na Malti: Vlada snosi odgovornost

Zbog stvaranja „kulture nekažnjivosti“, Vlada Malte mora da snosi odgovornost za ubistvo novinarke Dafni Karuane Galicije, zaključak je danas objavljenih rezultata nezavisne istrage o tom zločinu.

Dafni Karuana Galicija je poginula u svom automobilu u eksploziji bombe 16. otobra 2017. godine.

 

Tužilaštvo smatra da je ubistvo organizovao poznati biznismen Jorgen Fenek, koji je imao bliske veze za značajnim vladinim funkcionerima.

 

Fenek čeka na početak suđenja i odbacuje optužbe.

 

U decembru 2017. trojica su muškaraca uhapšeni zbog sumnje da su podmetnuli bombu.

 

Jedan od njih je sklopio nagodbu sa tužilaštvom i priznao krivicu, posle čega je osuđen na 15 godina zatvora.

 

Druga dvojica čekaju suđenje, navodi Rojters.

 

Muškarac koji je priznao da je bio posrednik postao je zaštićeni svedok i dobio pomilovanje.

 

Istraga jednog aktivnog sudije i dvojice njegovih penzionisanih kolega je zaključila da je u vrhu vlade stvorena kultura nekažnjivosti, „koja se proširila na druga regulatorna tela i policiju, dovodeći do rušenja vladavine prava“, navodi se u izveštaju.

 

Konstatuje se da država nije prepoznala direktnu opasnot po život Dafni Karuane Galicije, niti preuzela aktivnosti da je zaštiti.

 

Jasno je da je ubistvo suštinski ili direktno povezano sa radom Dafni Karuane Galicije kao istraživačkog novinara, zaključak je komisije.

 

Bivši premijer Džozep Muskat je u januaru 2020. podneo ostavku, posle hapšenja Feneka, čiju su povezanost sa ministrima i policijom otkrili mediji.

 

Nezavisna komisija je zatražila hitnu akciju, kako bi se regulisale veze između političara i velikih kompanija.

 

Predsednik vlade Robert Abela je ocenio da izveštaj zahteva „zrelu“ i objektivnu analizu i poručio da je potrebno naučiti lekcije i nastaviti reforme sa većom odlučnošću.

Tagovi

Povezani tekstovi