Istraga.rs: Botovska baza za blaćenje novinarki u Srbiji

Pre dva dana, na svim društvenim mrežama ni od kuda se pojavio novi sajt sa veoma simpatičnim nazivom u odnosu na ono što plasira: istraga.rs. Na Instragramu, Tviteru, Fejsbuku i zvaničnom sajtu koliko god se to može nazvati zvaničnim, osvanula su tri članka koja su pokušala da oblate i izvrnu ruglu tri novinarke: Jovanu Gligorijević, Draganu Pećo i Hanu Adrović. U poslednje vreme stvarno se svašta naziva novinarstvom i gotovo smo oguglali na glupe naslove i isprazne priče, a sada nam se sa ovog domena nepoznatog vlasnika, koji postoji jedva dve nedelje, servira jedan novi žanr: isprazne istrage. Ukoliko istragom smatrate to što ste otišli na nečiji profil i skinuli njegovu fotografiju, onda svi mi koji koristimo internet dnevno uradimo po minimum deset istraga.

Novinarka KRIK-a Dragana Pećo u zagrljaju muškaraca u albanskim duksevima

Roditelji novinarke nedeljnika “Vreme” Jovane Gligorijević izvređali SPC

Hana Adrović jedan od lidera protesta u Beogradu simulira oralni seks u klubu(VIDEO)

Ovi naslovi stvarno deluju kao da su preuzeti iz udžbenika za predškolsko obrazovane smera za fejk njuz i klikbejt novinarstvo, ali uprkos tome, uprkos svoj hrabrosti (iza skrivenog domena) i kreativnosti u pisanju, neko ipak ritvituje ove naslove. Ne samo da je površnost u sadržaju i kopanju po tuđem dvorištu u pitanju, već ako uđete na Tviter nalog ovog portala i prečešljate profile koji ga prate, posle dva, tri skrola uočićete da 50 odsto naloga ima iste kaver fotografije: U NEDELJU SVI NA GLASANJE, ili za profilne slike logoe SNS-a.

Jovana Gligorijević ističe da joj je sve jako smešno jer nema ničega što bilo koja od njih tri koje su do sad obradili nije već javno okačila na svoje profile na društvenim mrežama. Isto kaže i Dragana Pećo.

– Sve što sam do sad videla upućuje na SNS, jer linkove sa sajta dele isključivo botovi. Kako znam da su botovi? Pa lepo, odem im na profil i vidim da su im svi drugi tvitove zapravo retvit Vučića, Miloša Vučevića, Slaviše Mićanovića – kaže Jovana.

Ona dodaje da osim smeha i iščuđavanja nikakve druge reakcije nije dobila. Najbolje što je čula je: „Ovo je specijalni online dodatak ‘Informer Žena’!“

– To je slika sa mog Fejsbuka, stvarno ne želim da se bavim tim nebulozama niti da im pridajem značaj, a mislim da je vrlo jasno ko stoji iza svega toga – kaže Dragana Pećo iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

– Meni su odabrali da čačkaju roditelje misleći da mi je to slaba tačka. Moram da ih razočaram: moji roditelji su oboje radili u nezavisnim medijima devedesetih i pregurali mnogo gore stvari, tako da su oboje vrištali od smeha kad su ovo videli. A meni je najdraže to što na Fejzbuku postujem mnogo i često, tako da, ko god je pisao tekst o meni, verovatno je dobio hemoroide prelistavajući mi profil 3 godine unazad – priča Jovana Gligorijević.

U slučaju voditeljke i autorke emisije „Nešto drugačije“ Hane Adrović, detaljno je seciran njen ples u jednom od klubova, ali ništa više od toga.

– Na skali od jedan do deset dajem ocenu tri, jer su tekstovi nerelevantniza profesionalni život akterki. Plašim se samo autorovog odsustva talenta za objektivno istraživanje, a pomalo i stoproncentna zastupljenost junakinja. Naročito u trenutku dok nalogodavci ovih tekstova ukazuju na verobalno nasilje nad ženama – ističe Hana.

Uprkos amaterizmu i lenjosti kada je „istraga“ u pitanju, jasno je da je ovo pre svega pritisak na novinarke i pokušaj zastrašivanja, što ni sam portal ne krije, već objavljuje tvitove preteći pomenutim novinarkama o sadržaju koji će tek objaviti.

I dok pojedinici iz SNS-a glasno reaguju na mizogine izjave opozicije na novinarke, u isto vreme iz svojih mračnih mističnih kutaka interneta pozivaju na javni linč istih. Ako su ovaj portal i ovakve istrage napredak u slobodi medija o kom je glasnogovorio predsednik, onda to i nije baš za ponos i diku.

Kako se navodi u još jednom od tvitova, istragu ne zanima ništa sem istine, i sve dok je tako, nema problema, a skrivenim kreatorima možemo da poručimo da promene ime u nešto zabavnije, nešto u fazonu Gossip girl, jer istraga je ipak teška reč, naročito u Srbiji.

I ostavite novinarke više na miru, pobogu.

Tagovi

Povezani tekstovi