Istraživanje: Fejsbuk omiljena društvena mreža medija na jezicima manjina

Analizom, koja je pratila koliko su ti mediji bili aktivni na društvenim mrežama od 14. oktobra do 14. novembra prošle godine, evidentirano je da od 22 medija nacionalnih manjina u Srbiji, osim Fejsbuka, sedam ima naloge na Tviteru, šest na Instagramu, a devet medija imaju Jutjub kanal.

List na mađarskom jeziku Mađar So ima Fejsbuk stranicu od 2010, kao i Tviter nalog od 2012. godine. Društvene mreže ovog lista imaju najveći broj pratilaca, u odnosu na ostale analizirane medije na jezicima nacionalnih manjina. Ipak, poslednja objava ovog listu na Tviteru je od aprila prošle godine.

Nedeljnik na slovačkom jeziku „Hlas Ljudu“ svakodnevno medijske sadržaje objavljuje na svom veb izdanju, kao i na društvenim mrežama. Fejsbuk stranica ovog nedeljnika, koja je pokrenuta 2012. godine, ima oko tri hiljade pratilaca. Na Tviter profilu, koji je kreiran 2013, nema objava od 2017. godine. Jutjub kanal ima 31 pratioca.

Portal „Slobodni Mađar So“ (Szabad Magyar Szó) ima naloge na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu i Jutjubu. Na Fejsbuk stranici, na kojoj je aktivan od 2016. godine i ima oko 13,9 hiljada pratilaca, ovaj portal je u posmatranom periodu objavio više od 700 sadržaja. Jutjub ovog portala ima 278 pretplatnika, a Tviter 91 pratioca.

Nedeljnik na rumunskom jeziku „Libertatea“ aktivan je na Fejsbuku i Instagramu. Na Fejsbuku umesto poslovne stranice ima profil, što nije uobičajena praksa za medije. Na Instagram profilu ovog nedeljnika objavljeno je 32 sadržaja u posmatranom periodu koji su u najvećem broju slučajeva bile fotografije njihovih naslovnih strana. Tviter ne koriste.

List na rusinskom jeziku “Ruske slovo” od društvenih mreža koristi Fejsbuk i Instagram. Stranica ovog lista na Fejsbuku ima oko 1,4 hiljade pratilaca, a kreirana je 2011. godine. Instagram nalog prati 220 osoba.

Medijska kuća RTV Caribrod, koja informiše na srpskom i bugarskom jeziku, aktivna je na Fejsbuku i Jutjubu. Fejsbuk stranica, koja ima više od 2,5 hiljada pratilaca, pokrenuta je 2009. godine.

Ova medijska kuće najviše sadržaja objavljuje na Jutjub kanalu, koji ima više od četiri hiljade pratilaca. U posmatranom periodu objavljeno je 196 video snimaka.

Analiza je pokazala i da list koji objavljuje sadržaje na bugarskom „Novo bratstvo“, na bunjevačkom portali Bunjevačka rič i Bunjevačka rič Sombor, kao i sajt Rom pres čiji su sadržaji namenjeni romskoj manjini na srpskom jeziku, nemaju društvene mreže. Portal na hrvatskom  „Cro info“ ima Fejsbuk stranicu, ali ne i sadržaje na njoj.

Istraživanje je pratilo medije koji objavljuju sadržaje na mađarskom – Mađar So, Het Nap, Vajdašag Ma, Slobodni Mađar So, Delhir, RTV na mađarskom, Panon RTV, slovačkom – Hlas Ljudu, rumunskom –Libertatea, bugarskom – Novo bratstvo, hrvatskom – Hrvatska riječ i Cro info, bunjevačkom – Bunjevačka rič i Bunjevačka rič Sombor, kao i albanskom jeziku portale bujanoci.net i presheva.com.

Osim navedenih, analiza ja obuhvatila i medije koji objavljuju sadržaje na srpskom i albanskom – Far i RTV Caribrod, bošnjačkom i srpskom – RTV Novi Pazar, kao i Rom pres koji informiše na srpskom jeziku, iako je namenjen romskoj zajednici.

Celokupno istraživanje preuzmite u prilogu.

Istraživanje

Tagovi

Povezani tekstovi