Istraživanje: Ugašena gotovo polovina avganistanskih medija

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Talibani su radikalno promijenili medijsku sliku u Afganistanu – početkom ljeta bila su aktivna 543 medija, a do kraja novembra ih je ostalo svega 312.

Afganistanski mediji su na rubu propasti pošto poslije talibanskog preuzimanja vlasti u augustu ove godine imaju problem sa finansiranjem.

 

Istraga Novinara bez granica (RSF) i Asocijacije afganistanskih nezavisnih novinara (AIJA) pokazala je da je oko 43 posto afganistanskih medija obustavilo rad, što je gotovo 60 posto novinara ostavilo bez posla.

 

Zaključak istraživanja je da su talibani radikalno promijenili medijsku sliku u zemlji. Početkom ljeta, u Afganistanu su bila aktivna 543 medija, a do kraja novembra ih je ostalo svega 312.

 

Od sredine avgusta ukupno 231 medij se ugasio, a bez posla je ostalo 6.400 novinara, navedeno je.

 

Jedni od glavnih razloga za to su ekonomska kriza i ograničenja koja je nametnula talibanska vlada.

 

Abid Edsas sa televizije Shamshad, lokalnog kanala u Kabulu koji i dalje radi, kaže da su mediji snažno pogođeni padom u reklamiranju. Osim toga, kaže, talibanska ograničenja mnoge su organizacije prisilile na samocenzuru.

 

Naročito su pogođene žene u medijima, pošto ih je nakon talibanskog dolaska na vlast 84 posto ostalo bez posla, u poređenju sa 52 posto muškaraca.

 

‘Jedanaest pravila novinarstva’

 

No, žene su ipak ostale na televiziji. Najpopularnija televizija u zemlji TOLO nastavlja upošljavati žene koje se pojavljuju na malim ekranima.

 

Reporterka Shamshada Shukria Niazai kaže da je razmišljala o tome da napusti posao, ali je odlučila da to ne čini. No, nije sigurna za budućnost.

 

Mediji moraju ispoštovati „11 pravila novinarstva“ koja je donijelo talibansko ministarstvo informacija i kulture.

 

Ona su otvorila vrata za cenzuru i progon, te gubitak nezavisnog novinarstva.

 

Afganistan se suočava sa potpunim ekonomskim kolapsom, ukidanjem međunarodne pomoći i rastom gladi.

 

Situaciju je pogoršalo zamrzavanje milijardi dolara državnog novca, većinom u SAD-u.

Tagovi

Povezani tekstovi