Italija kaznila Gugl sa više od 100 miliona evra zbog zloupotrebe položaja

Foto: Pxiabay
Foto: Pxiabay

Italija će kazniti Gugl sa više od 100 miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja, saopštilo je danas telo za zaštitu konkurencije.

Kazna, koja iznosi 102,084 miliona evra, obrazložena je odbijanjem internet giganta da na svojoj platformi Gugl plej (Google Play) prihvati nezavisnu aplikaciju koja omogućava pronalazak stanica za punjenje električnih automobila, precizira se u saopštenju.

 

„Kroz operativni sistem Android i prodavnicu aplikacija Gugl plej, Gugl ima dominantan položaj… Treba imati na umu da u Italiji oko tri četvrtine pametnih telefona koristi Android“, objašnjava to regulatorno telo.

 

Prema istrazi italijanskog regulatora, Gugl nije odobrio upotrebu aplikacije JuicePass, koju je razvio italijanski energetski gigant Enel, na Android Auto sistemu koji omogućava vozilu da se poveže i dobije brojne usluge.

 

„JuicePass nudi širok spektar usluga namenjenih za punjenje električnih vozila, od pronalaska stanice za punjenje do upravljanja punjenjem i rezervisanja stanice“, dodaje se u saopštenju.

 

Ta aplikacija je konkurent aplikaciji Gugl Maps američkog giganta, koja samo omogućava pretragu stanica za punjenje električnih vozila.

 

„Gugl je odbijanjem da omogući kompaniji Enel X Italija… da JuicePass bude dostupan na Android Auto, nepravedno ograničio mogućnosti korisnika aplikacije Enela“, ocenjuje telo za zaštitu konkurencije koje je u maju 2019. pokrenulo istragu.

 

Italijanski regulator je takodje naložio Guglu da stavi na raspolaganje kompaniji Enel X Italija i drugim proizvodjačima aplikacija „instrumente za programiranje aplikacija na Androidu Auto“.

Tagovi

Povezani tekstovi