Italijanski loto u Skupštini Srbije

BEOGRAD – Iako je izbor članova Saveta Republičke radiodifuzne agencije obavljen u četvrtak, 17. februara, još se ne zna koliko će trajati mandati izabranih funkcionera. U „Službenom glasniku“ dan kasnije, objavljena su samo imena izabranih članova, ali ne i dužina trajanja njihovih mandata. Izbor je obavljen na sednici Skupštine Srbije. Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije predlaže tri člana, a po jednog Univerzitet, SPC, Skupština Vojvodine, nevladine organizacije i strukovna udruženja, dok je deveto mesto rezervisano za predstavnika Kosova.

Zakon kaže da pre nego što se obavi izbor 16 kandidata najpre izabere osam, a žrebanjem se određuje trajanje mandata. Marković je očito želeo da kandidate Odbora za kulturu i informisanje – Aleksandra Vasića, Nenada Cekića i Vladimira Cvetkovića – postavi na dve godine i odgovarajući listić je obeležio belim korektorom, o čemu postoje svedoci koji su to potvrdili Glasu. Skupštinski izvor Redakcije kaže da bi sve proteklo u najboljem redu po Markovića da pomenutu „ćasu“ nije spustio ispred potpredsednika Anđelkovića, u nameri da izvlači onako kako je poređao papiriće, ali je Anđelković dohvatio i protresao ćasu.

Marković je zanemeo, kaže izvor Glasa, i, nemajući kud, prvo izvukao „kosovskog“ kandidata, pa kandidata SPC i tek onda navedenu trojicu. Zatim je „vukao“ tri četvorogodišnja mandata, pa je ispalo da će samo jedan trajati šest godina, što zakon ne predviđa.

Marković koči proces od starta, u čemu udela ima i predsednika Odbora za kulturu i informisanje Aleksandar Lazarević, takođe član G17 plus, a kao razlog pominje se obećanje koje su dali jednoj beogradskoj televiziji, po pitanju sastava Saveta – kaže izvor Glasa i dodaje da se u skupštinskim kuloarima priča da ta televizija pretenduje na monopol u oblasti radiodifuzije.

Posle izvlačenja usledila je rasprava o ponavljanju žreba: hoće-neće, pa je ostalo na učinjenom – nastavlja naš sagovornik i tvrdi da takav Savet nije legitiman.

Podsećamo da je i izbor Saveta od pre dve godine takođe osporavan, jer biografije pojedinih članova Saveta 30 dana nisu bile na skupštinskom sajtu. Upravo tada je G17 plus najbučnije pozivala na poštovanje Zakona o radiodifuziji, da bi se diskreditovao prethodni sastav Saveta – tada su još bili opozicija i rušili Živkovićevu vladu. Sada, međutim, kada su na vlasti, član te stranke i predsednik Skupštine zamazao je listić korektorom.

Anđelković je, slučajno ili namerno, malo izmešao listiće, naveo ga da izvuče pet dvogodišnjih mandata i omeo ga u nameri da prvo izvuče listić Odbora.
– Da je uspeo i izvukao listić Odbora, ne bi moglo ništa da se kaže. Ništa ne bi delovalo čudno, osim malo belog korektora na bradi predsednika Skupštine – zaključuje izvor Glasa.

Nenad Cekić: Naša lista nije smela da bude u „šeširu“

Nenad Cekić, bivši predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije i ponovo izabrani član Saveta u novom mandatu:


„Nije mi jasno kako je bilo kakva greška povodom žrebanja naših mandata mogla da se desi. Lično sam predsedniku Odbora za kulturu i informisanje gospodinu Aleksandru Lazareviću pre gotovo šest meseci skrenuo pažnju na sve pravne, pa ako hoćete i matematičko-logičke, teškoće koje podrazumeva žrebanje mandata bez adekvatne pripreme i kontrole.

U najkraćem, naša lista iz čisto matematičkih razloga ne sme da se stavlja „u šešir“ sa ostalima, jer se tako dobija rezultat suprotan (član 27.) Zakonu o radiodifuziji, to jest, da se na isti mandatni period izabere više od tri člana. Uz to, i sama procedura direktnog „žrebanja iz šešira“ nije fer, jer kandidatima Odbora smanjuje verovatnoću izbora na duže mandatne periode. Zbog toga žrebanje, da bi uopšte bilo žrebanje, tj. vrsta igre na sreću u kojoj svi imaju jednake šanse, mora da se obavi u dva kruga – prvo da se žreba trajanje mandata liste Odbora za kulturu i informisanje, a tek potom da se preostali mandati podele iz jedinstvenog „šešira“. Ovo nije po slovu, ali jeste u duhu Zakona.

Sa svim ovim konstatacijama složio se i Aleksandar Lazarević. Zato sam bio zaprepašćen, kada sam na televiziji video žreb koji je obavljen 17. marta. On je istovremeno i tehnički manjkav i protivzakonit. Posle svega, mislim da treba pronaći rešenje koje onemogućava kreiranje ovako spornih situacija, odnosno izbeći dodeljivanje mandata putem manjkavog žreba ili žreba uopšte.

Čini mi se da je jedino rešenje koje neće voditi u prvorazredni pravno-politički skandal da se svim izabranim članovima Saveta dodeli jedinstveni, zakonom određeni mandat od šest godina. Izgleda da su zakonske odredbe o žrebu pravno neodržive i tehnički neostvarljive. Uostalom, u Službenom glasniku nije navedeno na koji period smo mi izabrani, što samo može značiti da je naš mandat utvrđen u skladu sa opštim propisom iz člana 27. Zakona koji kaže da mandat članu Saveta traje šest godina. To neko nadležan treba i da konstatuje“, kaže Cekić.

Dragoljub Stojković

Tagovi

Povezani tekstovi