Ivana Dulić-Marković tužiće Kuir

Beograd – Potpredsednica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković izjavila je juče da nije zadovoljna reakcijom Vlade na tekst Ustaški jatak objavljen u listu Kurir, ali je dodala da je ohrabrena reakcijom medija i njihovih udruženja.
– Nisam zadovoljna reakcijom Vlade. Pomislila sam da će svi da skoče i da kažu: „Ne, ona nije takva“. Vlada je na kraju reagovala i jedino što mislim da je pogrešno u tom saopštenju jeste da se ne radi o kleveti, nego o klasičnom govoru mržnje, što je razočaravajuće – rekla je Dulić-Marković novinarima u Skupštini Srbije.
Ivana Dulić-Marković je primetila da je reagovanje Vlade emitovano na Radio-televiziji Srbije tek pre vremenske prognoze, a posle svih vesti o pomenu Slobodanu Miloševiću. Potpredsednica Vlade Srbije je ocenila da država mora da zaštiti građane od takvih napada i da, ako neće da zaštiti „nju kao Ivanu“, onda bar neka zaštiti mesto potpredsednika Vlade. Ona je kao lošu poruku građanima ocenila to da tako može da se napada neko na visokom državnom položaju.


– Cilj tog pisanja jeste da me potpuno diskredituju, moralno satanizuju i toliko ponize da bih ja rekla: „Ma, selim se iz Srbije“. Ali, neću odustati, jer imam neograničenu veru u Srbiju i građane. Ipak smo mi nešto drugo od ovoga kakvima pokušavaju da nas predstave – rekla je Dulić-Marković.


Ona je najavila privatnu tužbu protiv Kurira, ali pre toga očekuje da reaguje javni tužilac po službenoj dužnosti jer se radi o govoru mržnje. Ivana Dulić-Marković je navela i da pokušava da razume zašto baš nju napadaju i dodala da je to „najmračniji deo onoga što ne razume, jer nikada ništa ni tajno, ni zlo nije radila“.
– Prosto, priča je totalno užasavajuća i nemam potrebu da je demantujem pošto je to sve toliko netačno, da ne bih znala odakle da počnem – od toga da se moj otac ne zove tako, do toga da je bio klinac u tim godinama koje se pominju – rekla je Ivana Dulić-Marković.
Vlada Srbije je prekjuče osudila „klevetnički i huškački“ napad Kurira na Ivanu Dulić-Marković, a direktor Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Srđan Đurić rekao je da se list ogrešio o nju i da je pisanje lista „grubo vređanje ličnosti iznošenjem neistina“.
– Nije bilo konsultacija pre tih saopštenja. U Ministarstvu kulture smo shvatili da je reč o govoru mržnje, dok je Vlada Srbije ocenila da se radi o kleveti. Ja nemam dileme da je reč o govoru mržnje – rekao je juče Dragan Kojadinović, ministar kulture gostujući na B 92.
Kojadinović ukazuje na to da Ministarstvo na čijem je čelu može jedino da osudi takve pojave u medijima, ali da nema delotvornija sredstva da to spreči.
Zoran Subotički, član Predsedništva G17 Plus izjavio je da državni organi moraju da reaguju i zaštite sve građane Srbije od govora mržnje.
– Potpredsednica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković tužiće Kurir, ukoliko izostane reakcija javnog tužioca na poslednje verbalne napade na nju u tom tabloidu – rekao je Subotički na stranačkoj konferenciji za novinare.
On je dodao da država mora da štiti svoje građane „bili oni na visokim funkcijama ili ne“.
– Svi građani pred zakonom moraju biti jednaki i kadu su u pitanju žrtve i kada su u pitanju progonitelji kakvi su, u ovom slučaju, novinari Kurira – istakao je Subotički.
On je podsetio da je retorika mržnje, koja se ponovo javlja u pojedinim medijima, devedesetih godina prethodila krvavim sukobima na području bivše Jugoslavije i da celokupno naše društvo mora da se bori protiv tih pojava.
I Savet za štampu Medija centra najoštrije je juče osudio najnoviji napad lista Kurir na potpredsednicu Vlade Srbije Ivanu Dulić-Marković i ocenio da je krajnje vreme da tužilaštvo reaguje tim povodom.
„Promovisanje etničke netrpeljivosti i mržnje, diskriminacija ličnosti, stvaranje atmosfere linča, ne predstavljaju samo očiglednu zloupotrebu slobode štampe. Savet smatra da je krajnje vreme da se nadležni organi, pre svega tužilaštvo, vrlo određeno, konkretno, angažuju u sprečavanju ovakvih pojava i sankcionisanju prekršitelja“, navodi Savet u saopštenju. Naglašava se da je od „februara 2005, kada je počeo da analizira pisanje štampe, Kurir bio apsolutni šampion u kršenju svih profesionalnih standarda i etičkih normi novinarske profesije“. „Primera radi, samo u julu i avgustu ove godine Kurir je imao 129 takvih prekršaja!“, navodi Savet. „Zvanični organi i pravosuđe, čak i novinarske organizacije i pojedine redakcije, često su ostajali nemi. I dalje zatvaranje očiju vrlo lako može da se obije o glavu onima koji ne reaguju adekvatno, iako su na to obavezni“, upozorava savet.
Podružnica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini iz Vrbasa juče je povodom istog slučaja zahtevala da „Savez novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije pokažu svoju strukovnu savest“. „Zaštita javnosti od svojih nesavesnih kolega važna je koliko i zaštita novinara od centara moći. Bez toga, mediji su poravnati sa švercerima cigareta!“, navodi se u saopštenju uz konstataciju da je sloboda medija zloupotrebljena kao šansa za namicanje zarade bez obzira na posledice po okolinu. „Medijsko zagađenje šteti koliko i fizičko. Kad strada istina sledeće žrtve su ljudi. Previše je bivših sa ovih prostora da bi trebalo dokazivati uzaludnost njihovih žrtava“, poručuje vrbaški DSHV.
U tekstu Ustaški jatak objavljenom u Kuriru, piše da je otac Ivane Dulić-Marković posle Drugog svetskog rata dve godine „sakrivao“ ustašu Ivana Jovanovića-Crnog, osuđenog na smrt zbog zločina nad Srbima.   


M. M. – R. D.

Tagovi

Povezani tekstovi