Ivana Jasnić: Duže se sudi meni za povredu Jutkinog ugleda, nego njemu za seksualno uznemiravanje

Ivana Jasnić (snimak ekrana, Jutjub Blic TV)
Ivana Jasnić (snimak ekrana, Jutjub Blic TV)

Gotovo 60 tužbi podneto je protiv Blica nakon što je Ivana Jasnić objavila ispovesti nekoliko žena o seksualnom nasilju. Novinarka je prvostepeno oslobođena pošto ju je tužio nastavnik glume Miroslav Aleksić, ali se i dalje vode procesi koje je pokrenuo bivši predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, koji je bio u zatvoru zbog seksualnog uznemiravanja

 

Novinarka Ivana Jasnić prvostepeno je oslobođena za uvredu po tužbi Miroslava Aleksića, optuženog za seksualno zlostavljanje polaznica njegove škole glume, a koju je podneo nakon objavljivanja ispovesti s glumicom Milenom Radulović u listu Blic. Aleksić je, kaže Jasnić, tužio Blic čak 20 puta.

 

Kako je Cenzolovka ranije pisala, čak 38 tužbi protiv Blica podneo je i bivši predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka, nakon što je Jasnić u Blicu objavila ispovest žena koje su ga optužile.

 

Sudski proces protiv Aleksića je još u toku, dok je Jeličić već odležao tri meseca zatvora nakon što je osuđen 2020. godine. Ipak, procesi po nekim tužbama koje je Jeličić podneo protiv Ivane Jasnić zbog povrede časti i ugleda – i dalje traju.

 

Cenzolovka: U završnoj reči u procesu koji je Miroslav Aleksić vodio protiv Vas, rekli ste da je proces trajao „iscrpljujućih godinu dana”. Kako ste doživeli taj proces?

 

Ivana Jasnić: Sećam se da sam doživela šok na prvom ročištu, kada je sudija zamolila advokate da napuste sudnicu kako bi pokušala da pomiri Miroslava Aleksića i mene, što je deo uobičajene procedure u krivičnim postupcima. Rekla sam da se osećam nebezbedno dok stojim na samo dva metra od čoveka optuženog za silovanje i seksualno zlostavljanje devojčica i devojaka. U to vreme, Aleksić je nosio nanogicu.

 

Naravno da sam odbila mirenje. U optužnici postoji sedam žrtava, od kojih su četiri meni dale ispovest, postoje policijski zapisnici, svedoci, nalazi veštaka… Nismo se mi svađali da bismo se sad mirili. I da, bilo je iscrpljujuće.

 

Bila je grudva u stomaku svaki put kada sam odlazila na ročište. Sudija je odlučila da tri postupka objedini i bila sam u obavezi da se pojavim svaki put, na svakom ročištu. Odlasci na sud remete radnu rutinu, svaki dan proveden na sudu je dan izgubljen na poslu.

 

Očekujem da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu.

Jutka nam nudio nagodbu, odbili smo

 

Cenzolovka: I Milutin Jeličić Jutka, koji je osuđen za seksualno uznemiravanje, tužio je Vas i Blic zbog pisanja o ovom slučaju – čak 38 puta. Dokle se stiglo sa svim tim procesima? Kako oni izgledaju?

 

Jasnić: Zanimljivo je da se meni mnogo duže sudilo po Jutkinim tužbama za narušavanje njegovog ugleda nego njemu za seksualno uznemiravanje.

 

Pritiskali smo tekstovima nadležne da ne odugovlače proces protiv Jeličića, da ne prolongiraju suđenje, čak smo se borili i za premeštanje suđenja iz Brusa u Kruševac i uspeli u tome.

 

Na kraju, žrtva i svedoci su saslušani, dokazi izneti, Jutka osuđen, odležao tri meseca u zatvoru, a meni se i dalje, tri godine pošto je proglašen krivim, sudi po njegovim tužbama.

 

U mnogim slučajevima sam bila proglašena krivom i morala sam da platim kaznu. Imala sam tu sreću da je iza mene stajao veliki Blic, kompanija koja je mogla da izdrži sve to. Ne smem da zamislim kako je kolegama u malim, lokalnim redakcijama.

 

Zanimljivo je da nam je Jutka pre nekoliko meseci ponudio nagodbu za nekoliko preostalih slučajeva – on da povuče tužbe, a mi da obrišemo sve tekstove o njemu sa sajta Blica! A ja sam najponosnija kad na Guglu ukucam “Jutka Blic” i kad izađe svedočanstvo, primer za udžbenike novinarstva kako se jedan slučaj plasira, prati i vodi do kraja! Do presude. Na tom udžbeniku nisam radila sama, mnogo je koautora, mojih kolega urednika i novinara, koji su takođe dali doprinos.

 

I uprkos svemu, suđenjima, kaznama, nikad ne pomislim šta mi je sve ovo trebalo. Znam da jeste. Svima nama. I opet bih sve isto uradila!

Ivana Jasnić (snimak ekrana, Jutjub Blic TV)

Cenzolovka: Da li vidite tužbe Aleksića i Jeličića kao metod zastrašivanja? Kao što je cilj SLAPP tužbi da iscrpe novinare i odvuku ih od primarnog posla?

 

Jasnić: Ne mislim da je cilj Jeličića i Aleksića bio da me odvuku od primarnog posla. Jeličićev cilj je bio da izvrši pritisak, da me osujeti da nastavim da pratim slučaj, da me zaplaši, da mi se osveti što sam prva, i prvih šest meseci jedina, pratila dešavanja u Brusu i stajala uz žene koje su ga prijavile za seksualno uznemiravanje. Pogrešno nas je procenio. I Blic i mene.

 

S druge strane, Aleksić je na tužbe koje je podnosio gledao kao na deo postupka koji se potiv njega vodi za silovanje i seksualno zlostavljanje. Hteo je da bude “na sceni” jer to je takav mentalni sklop. Navikao je da drži banku, pa pošto više ne može polaznicima svoje škole, radi to u sudnici.

Tužbe su me motivisale

 

Cenzolovka: Kako su procesi po njihovim tužbama uticali na Vaš rad kao novinarke, pogotovo u kontekstu izveštavanja o tako osetljivoj temi kao što je seksualno nasilje?

 

Jasnić: Motivišuće! Posle ovih priča uradila sam više tekstova o Slađani iz Pirota kojoj je bivši muž zapalio kuću i koja nije nailazila na adekvatnu zaštitu institucija. Uradila sam seriju ispovesti devojčica i devojaka iz konjičkog kluba koje je zlostavljao i silovao trener jahanja, o ženi konzula jedne zemlje iz okruženja koja, pored nasilja u porodici, trpi i institucionalno…

 

I možda najvažniju priču za mene lično, o devojčici koju je otac, uz različite nezakonitosti i zavere sa socijalnim radnicima, oduzeo od majke koja je sama o njoj brinula devet godina.

 

Nisam samo pisala, obijala sam pragove institucija, borila se i izborila.

 

Cenzolovka: Jeličić je osuđen, a protiv Aleksića je sudski proces u toku. Vi ste prvi pisali o oba slučaja i razgovarali sa ženama koje su optužile i jednog i drugog. Čini se da interesovanje javnosti i medija gotovo nestane nakon nekog vremena. Kako danas vidite medijsko izveštavanje o ranijem procesu protiv Jeličića i o aktuelnom protiv Aleksića?

 

Jasnić: Ne mislim da interesovanje medija i javnosti slabi. Pre svega mogu da govorim kao novinarka Blica. Prirodno je da se više piše onda kada postoje konkretna dešavanja poput održavanja ročišta! Isto tako, svaki signal ili sumnju da se suđenje odugovlači adekvatno ćemo ispratiti. Videćemo šta nose septembar i nastavak postupka, ali od praćenja ne odustajemo sve dok pravda ne bude zadovoljena.

 

Svakako ne mislim da je išta bilo uzalud. Milena, Iva, Marija, Snežana, Sandra, Daniela, ali i sve žene koje su anonimno prijavile nasilnike uradile su ogromnu stvar za čitavo društvo i važno je da to nikad ne zaboravimo!

Tagovi

Povezani tekstovi