Ivošević: Članovi Saveta REM ne mogu da štrajkuju – nemaju na to pravo

slika: Medija centar, Zoran Ivošević
slika: Medija centar, Zoran Ivošević

Bivši sudija Vrhovnog suda i univerzitetski profesor u penziji Zoran Ivošević izjavio je da članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) ne mogu da štrajkuju, jer kao javni funkcioneri nemaju na to pravo.

Ivošević je za list Danas rekao da pravo na obustavu rada imaju samo zaposleni u cilju organizovanog pritiska na poslodavca, odnosno vladu, dok članove Saveta REM-a bira i razrešava Skupština Srbije, i oni nemaju status zaposlenog.

 

„Po Zakonu o štrajku pravo na obustavu rada imaju samo zaposleni u cilju organizovanog pritiska na poslodavca, odnosno vladu da poboljša uslove rada i ostvarivanje profesionalnih i ekonomskih interesa“, rekao je Ivošević.

 

Kako je naveo u autorskom tekstu, u REM-u mogu štrajkovati samo oni koji obavljaju stručne i administrativne poslove u Stručnoj službi – jer jedini imaju status zaposlenog.

 

Ivošević je kazao da se Zakonom o državnim službenicima predviđa da narodni poslanici, predsednik države, sudije Ustavnog suda, članovi vlade, sudije, javni tužioci, zamenici javnih tužilaca i ostali koje na funkciju bira skupština ili postavlja vlada nemaju status zaposlenog, pošto nisu ni službenici ni nameštenci.

Tagovi

Povezani tekstovi