Izabrano novo rukovodstvo WAN, Đorgović u upravnom odboru

Među 13 članova novoizabranog upravnog odbora te asocijacije je i glavni i odgovorni urednik beogradskog „Nedeljnog telegrafa“ Momčilo Đorgović, saopštila je danas WAN.

Među članovima tog odbora su i Ivo Prokopiev iz „Kapital viklija“ (Capital Weekly) iz Bugarske, Johan Elzeser iz Asocijacije štampanih medija i novinskih agencija iz Makedonije, kao i predstavnici medija iz Kanade, Čilea, Finske, Francuske, Indije, Koreje, Malija, Portugalije, Španije i Turske.

Novoizabrani predsednik WAN O’Rejli (38) obavljao je dužnost predsedavajućeg te asocijacije od početka ove godine, kada je Seok Hjun Hong (Huan) podneo ostavku, jer je imenovan za korejskog ambasadora u SAD.

Posle izbora, O’Rejli je izjavio da „nema strpljenja za pesmimiste“ i da je „generalno i iskreno optimista u vezi sa budućnošću štampanih medija“.

„Iskreno, želim da moje predsedavanje WAN inficira što je više moguće ljudi sličnim stavom o našoj industriji“, rekao je on.

Na Svetskom kongresu štampe i Svetskom forumu urednika učestvovalo je više od 1.300 izdavača, urednika i drugih visokih predstavnika štampanih medija iz 80 zemalja.

O’Rejli ima veliko iskustvo u vođenju međunarodnih medijskih organizacija, kao rukovodilac grupacije Independent News & Media, koja okuplja 175 izdanja u Irskoj, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, na Novom Zelandu i u Indiji.

On je pozvao kolege širom sveta da pomognu WAN u jačanju uticaja štampanih medija i njihovog opstanka na tržištu.

„Ja nisam solo ograč i potrebna mi je pomoć svih vas u našoj odličnoj organizaciji kako bismo maksimalno iskoristili njene ogromne potencijale… na svetskoj sceni. Ima mesta za sve muškarce i žene dobre volje koji veruju da mogu da doprinesu i ja ću rado saslušati sve vas koji žele da udružimo napore“, rekao je O’Rejli.

On je podsetio i da su glavni ciljevi WAN, sadržani u Akcionom planu – promovisanje slobodne i nezavisne štampe širom sveta, proširenje i razvoj aktivnosti za pomoć novinama u poslovanju i strategijama, promovisanje mlade čitalačke publike, proširenje aktivnosti u zemljama u razvoju, jačanje uloge štampanih medija, povećanje broja članova WAN i njenih finansijskih sredstava.

WAN je globalna organizacija industrije štampanih medija, koja okuplja 18.000 listova. U njenom članstvu su 72 nacionalne novinske asocijacije, individualni predstavnici medija u 102 zemlje, kao i 11 agencija i devet regionalnih i međunarodnih medijskih grupa.

Tagovi

Povezani tekstovi