Izbor čelnika RTV-a proizveo različite reakcije

Naime, iako je formalno-pravno sve po zakonu, mladost izabranih direktora (29 i 31 godina), koji su radno iskustvo sticali honorarnom saradnjom u lokalnim medijima i na projektima, ostavila je prostor za različite komentare. Jer, u konkursu je precizirano da kandidati za direktore moraju da imaju najmanje 5 godina radnog iskustva, visoku stručnu spremu ili da budu istaknuti medijski stručnjaci, kao i da imaju „organizacijske i rukovodeće sposobnosti dokazane u dosadašnjem radu”.


A novi direktor Radio Novog Sada Srđan Miljković je fakultetsku diplomu profesora srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu stekao 18. septembra 2004, na biro rada se prijavio 22. decembra iste godine, dok je radni odnos kao veroučitelj u školi za dizajn „Bogdan Šuput“ zasnovao – 1. septembra 2005. Od Eparhije Bačke je dobio blagoslov za obavljanje posla kao veroučitelj, a u odresku za lični dohodak u školi mu se obračunava jedna godina radnog staža. I novi direktor Televizije Novi Sad Nemanja Milenković je relativno „svež” diplomac, odnosno uverenje o završenim studijama na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na odseku za istoriju datira od 6. novembra 2005. godine.


U svakom slučaju, regujući na vest o izboru direktora i glavnih urednika pokrajinskog javnog medijskog servisa, Nezavisno društvo novinara Vojvodine je izdalo saopštenje u kom se navodi da „nisu iznenađeni, jer se od Upravnog odbora i generalne direktorice RTV-a ništa drugo nije ni moglo očekivati“. „Bez ikakve želje da kritikujemo mlade direktore, koji su ni krivi ni dužni, upozoravamo građane Vojvodine da im se rukovodstvo RTV-a izruguje, i to za njihove novce. No, možda ovako smešna imenovanja, počev od UO, pa do direktora, zapravo i imaju za cilj da obesmisle ideju pokrajinskog javnog servisa”, upozorava NDVN. Predsednik Društva Dinko Gruhonjić za naš list je dodao da su novoizabranim čelnicima RTV-a „jedina preporuka parijska i ideološka pripadnost“.


– Opet imamo potpuno vaskrsnuće kadrova starog režima koji su sada preobučeni u neke nove stranke na vlasti, a tu pre svega mislim na kadrove Demokratske stranke Srbije. Druga stvar je enorman uticaj Srpske pravoslavne crkve na kadrovanje u ovoj medijskoj kući, što se vidi i po imenovanju članova Upravnog odbora, ali i po imenovanju direktora Radio Novog Sada, koji kao preporuku za ovo mesto ima to što je veroučitelj – kaže Gruhonjić, uz opasku da građani koji plaćaju pretplatu za ovaj, po njegovim rečima, „takozvani javni servis”, u to mogu da se uvere gledajući program TV Vojvodine „koji više liči na službeni kanal SPC”.


M. Živić

Tagovi

Povezani tekstovi