Izmene treba da omoguće profesionalizaciju rukovodstva Javnog servisa

Izvor: Sindikat medija Crne Gore
Izvor: Sindikat medija Crne Gore

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ), zajedno sa svojim članom, Sindikatom medija Crne Gore (SMCG), izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog suštinskih izmjena nacrta Zakona o nacionalnom javnom emiteru u Crnoj Gori u posljednjem trenutku.

 

Kabinet premijera je izmijenio dogovoreni tekst zakona, na kojem je radna grupa za medijsko zakonodavstvo radila skoro 30 mjeseci, bez javne rasprave. Postoje informacije da nije bilo ni adekvatnog dijaloga sa relevantnim ministarstvom.

 

Ključne izmjene zakona odnose se na smanjenje kriterijuma za generalnog direktora sa dosadašnjih 10 na 5 godina iskustva, kao i dozvoljavanje oglašavanja u udarnom terminu za nacionalnog emitera, koji je u potpunosti zavistan od državnog finansiranja.

 

Takav potez Kabineta premijera je neobjašnjiv, s obzirom na to da je početna namjera izmjena zakona bila upravo povećanje kriterijuma za rukovodeće strukture u Javnom servisu. Dodatno, uvođenje mogućnosti dodatnih prihoda za Javni servis, bez prethodne korekcije budžeta koji obezbjeđuje država, uvodi nelojalnu konkurenciju u medijski sektor i dovodi u pitanje održivost medija.

 

Iako su medijski zakoni dio tzv. Paketa za ocjenu privremenih mjerila (IBAR), snažno vjerujemo da svaka suštinska reforma treba da omogući efikasnu vladavinu prava i prioritizuje zastupanje javnog interesa.

 

Pozivamo na pojašnjenje razloga za izmjenu i apelujemo na vlasti da obezbijede da se tekst izmijeni kako bi se omogućila profesionalizacija rukovodeće strukture Javnog servisa i garantovalo normalno funkcionisanje medijskog sektora. Takve suštinske promjene će imati značajan uticaj na medijski sistem i neće se lako ispraviti naknadnim zakonodavnim promjenama.

 

Renate Schroeder, direktorica Evropske federacije novinara (EFJ)

Anthony Bellanger, generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ)

Radomir Kračković, predsjednik Sindikata medija Crne Gore (SMCG)

 

Izvor: Sindikat medija Crne Gore

Tagovi

Povezani tekstovi