Izrael i Palestinci: Izraelski zvaničnici optužuje novinare iz Gaze da su znali da će Hamas izvesti napad, mediji poriču

Izvor:Canva
Izvor:Canva

Izraelski ministar komunikacija optužio je četiri novinara iz Gaze koji izveštavaju za zapadne medije da su znali da će Hamas, palestinska ekstremistička grupa, napasti Izrael 7. oktobra, piše BBC na srpskom.

Šlomo Karhi je poručio agencijama Rojters i AP, kao i američkoj televizijskoj mreži CNN i listu Njujork tajms da su „pojedinci iz njihovih organizacija unapred znali za užasan napad“.

 

Svi prozvani mediji su demantovali ministrove tvrdnje.

 

Takve „nepotkrepljene optužbe“ ugrožavaju novinare koji sarađuju sa ovim medijima pod slobodnim ugovorima, dodao je Njujork tajms.

 

Hamas je 7. oktobra izveo iznenadni, smrtonosni napad na jug Izraela, ubivši, kako tvrdi Tel Aviv, više od 1.400 izraelskih civila i vojnika, i kidnapujući više od 240 ljudi, među kojima je bilo i stranih državljana.

 

Fotoreporteri medija su tog dana objavili fotografije upada pripadnika Hamasa iz Pojasa Gaze na jug Izraela, između ostalog i zapaljeni izraelski tenk kod ograde koja deli dve teritorije, kao i scene napada na izraelske kibuce, odnosno male zajednice.

 

Karhi kaže da je napad izvršen u trenutku kada su fotografi već bili prisutni, „dokumentujući ove užase i efektivno postajući učesnici ovog užasnog događaja“.

 

Ova tvrdnja izraelskog zvaničnika usledila je posle objave naa proizraelskoj sajta Honest Reporting (Istinito izveštavanje) da je prisustvo fotoreportera možda bilo „deo plana“.

 

Beni Ganc, član izraelskog ratnog kabineta, rekao je potom da „fotoreportere treba tretirati kao teroriste ako se dokaže da su imali saznanja“ da će biti izvršen napad 7. oktobra.

 

„Novinari za koje je utvrđeno da su znali za masakr, i [koji] su i odlučili da stoje kao nemi posmatrači dok je Hamas klao decu, ne razlikuju se od terorista i treba ih tretirati kao takve“, napisao je na društvenoj mreži Iks Ganc, bivši ministar odbrane i opozicioni lider koji pridružio ratnom kabinetu posle napada.

 

Poslanik vladajuće partije Likud, Deni Danon, rekao je da će novinari biti dodati na listu ljudi označenih za likvidaciju zbog njihovog učešća u napadima.

 

Izraelski mediji su izvestili o formiranju jedinice čiji je zadatak da pronađe i ubije pripadnika komandosa u okviru Hamasovog vojnog krila.

 

Rojters, AP, CNN i Njujork tajms objavili su reagovanja u kojima se navodi da ni sa jednim od novinara i fotoreportera nije unapred bilo dogovora da pošalju fotografije.

 

„Nijedan zaposleni u Asoišejted presu nije bio na granici u vreme napada, niti je bilo koji pripadnik AP-a prešao granicu u bilo kom trenutku“, navodi se u saopštenju agencije.

 

„Kada nam slobodni fotoreporteri dostave fotografije, preduzimamo temeljnu proveru autentičnosti slika i onoga što je na njima“, dodaje se.

 

Agencija je saopštila da više ne radi sa jednim od novinara, Hasanom Eslaijom, koji se ranije fotografisao sa liderom Hamasa u Gazi Jahjom Sinvarom.

 

CNN je takođe saopštio da će prekinuti saradnju sa Eslaijom.

 

Mreža je dodala da nema prethodnog saznanja o napadima.

 

Njujork tajms je optužbe iz Izraela opisao kao „neistinite i nečuvene“.„Neoprezno je i nepromišljeno iznositi takve optužbe, dovodeći naše novinare na terenu u Izraelu i Gazi u opasnost“, navodi se u saopštenju.

 

„Tajms je opširno izveštavao o napadima 7. oktobra i nastavlja da izveštava o ratu istinito, objektivno, nepristrasno i sa stalnim razumevanjem složenosti sukoba.“

 

Američki list je stao u odbranu još jednog od novinara, Jusefa Masuda, za kojeg je rečeno da 7. oktobra nije bio angažovan da izveštava za Njujork tajms, ali da je „od tada obavio važan posao za nas“.

 

Rojters je negirao da je imao prethodna saznanja o napadu ili da je 7. oktobra „ubacio novinare među pripadnike Hamasa“.

 

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) saopštio je da je najmanje 39 novinara i medijskih radnika ubijeno od početka rata, među kojima su 34 Palestinca, četiri Izraelca i Libanac.

 

„Novinari u Gazi se suočavaju sa posebno visokim rizicima dok pokušavaju da izveštavaju o sukobu u uslovima izraelskog kopnenog napada na grad Gaza, razornim izraelskim vazdušnim napadima, poremećenim komunikacijama i stalnim nestancima struje“, navodi se u saopštenju.

 

Tagovi

Povezani tekstovi