Izraelske snage ubile najmanje 12 palestinskih novinarki od 7. oktobra

Slika: Canva
Slika: Canva

Koalicija za žene u novinarstvu podsjeća da je namjerno gađanje novinara ratni zločin.

 

Palestinska novinarka Haneen Ali al-Qutshan ubijena je u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat u Pojasu Gaze u nedjelju 17. decembra. U napadu je stradao i nepoznat broj članova njene porodice, javila je Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ).

 

Koalicija je oštro osudila izraelsko namjerno gađanje građana i medijskih radnika, što se, kako podsjeća, prema međunarodnom pravu smatra ratnim zločinom. Pozvala je Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UNHRC) i Međunarodni krivični sud (MKS) da sprovedu nepristrasnu istragu o ovim ratnim zločinima i osiguraju da oni koji su odgovorni za ova djela budu pozvani na odgovornost.

 

Najmanje 12 palestinskih novinarki od ukupno 15 je ubijeno otkako je sukob eskalirao 7. oktobra. Al-Qutshan je bila cijenjena novinarka koja je radila za radio stanicu u Gazi.

 

Podaci Međunarodne federacije novinara (IFJ) pokazuju da je do 18. decembra ubijeno najmanje 66 palestinskih novinara i medijskih radnika. Koalicija za žene u novinarstvu navodi da su ti podaci o žrtvama dio ogromnog broja od preko 19.000 zabilježenih smrtnih slučajeva u Pojasu Gaze.

 

Iz CFWIJ-a su podsjetili da je u Atlanti, u Sjedinjenim Američkim Državama, održano bdijenje u čast novinarima poginulim u ovom ratu.

 

Nedavno ubistvo snimatelja Al Jazeere Samera Abu Daqqe, koji je ubijen 15. decembra u napadu izraelske bespilotne letjelice dok je izvještavao o bombaškom napadu na školu u Gazi, izazvalo je dodatni bijes, navodi CFWIJ. Dodaju da Al Jazeera priprema spis koji će podnijeti Međunarodnom krivičnom sudu, optužujući Izrael za atentat na njenog snimatelja. Izraelska vojska, kako navodi CFWIJ, poriče da je namjerno gađala novinare, a MKS vodi istragu o navodnim zločinima na palestinskim teritorijama.

 

“Prerana smrt Haneen Ali al-Qutshana služi kao dirljiv podsjetnik na opasne okolnosti s kojima se novinari susreću u zonama sukoba. S obzirom da sukob traje i odnosi više života, ključno je za međunarodnu zajednicu da udvostruči svoje napore u postizanju primirja. Mora se težiti trajnom miru, kojem je prioritet sigurnost i dobrobit novinara i civila”, naglašeno je iz CFWIJ-a.

 

Ovaj rat, kako su dodali, predstavlja ozbiljnu prijetnju osnovnim principima slobode medija.

 

“Ova situacija ne pogađa samo one koji su direktno uključeni, već ima i šire implikacije na globalnu slobodu medija. Novinari koji se izjašnjavaju kao muslimani ili Jevreji, koji izvještavaju o sukobu, bili su na meti prijetnji i napada zbog izražavanja svojih stavova na društvenim mrežama. Brojne novinarke u redakcijama širom svijeta otpuštene su sa svojih pozicija zbog njihovog izvještavanja koje se smatra propalestinskim”, podcrtala je CFWIJ.

 

Koalicija za žene u novinarstvu najoštrije osuđuje djela nasilja i ubistava usmjerena na novinare, čije izvještavanje igra ključnu ulogu u vrijeme rata.

 

“Namjerno ciljanje novinara je težak ratni zločin koji zahtijeva temeljitu i nezavisnu istragu”, ističe CFWIJ.

 

Izvor: CFWIJ

 

Tagovi

Povezani tekstovi