Izraelski ambasador: Njujork tajms mora odgovarati za antisemitsku karikaturu

Na karikaturi objavljenoj u međunarodnom izdanju u četvrtak premijer Izraela Benjamin Netanjahu prikazan je kao pas vodič s ogrlicom na kojoj je Davidova zvezda kako vodi slepog Donalda Trampa s kipom, malom jevrejskom kapom na glavi.

Njujork tajms se u subotu izvinio za karikaturu, priznavši da je prikaz „uvredljiv“ i da je objavljivanje rezultat „pogrešne procene“.

„Nisam u poziciji da prihvatim ili ne prihvatim izvinjenje, ali ako neko pogreši mislim da bi morao da odgovara“, rekao je Danon, dodavši da takve karikture mogu da izazovu nasilje protiv Jevreja.

Danas je Njujork tajms objavio dodatno saopštenje navodeći da „duboko žali“ i da će nastojati da se to ne desi ponovo.

„Mi smo istražili kako se to dogodilo i saznali da je zbog neispravnog procesa radio jedan jedini urednik bez adekvatnog nadzora koji je skinuo autorski zaštićenu karikaturu i doneo odluku da je stavi u rubriku Mišljenja“, navedeno je u saopštenju.

Takođe je rečeno da se stvar razmatra unutar lista i da se očekuju značajne promene. 

„Oni koji su umešani u antisemitizam moraju biti kažnjeni pa bilo da je to u UN, ili su to politički lideri, urednici, politički eksperti ili profesori“, rekao je Danon novinarima, ali nije obelodanio da li misli na sudsko gonjenje.

Tagovi

Povezani tekstovi