„Izveštaj Saveta pun grešaka“

ivan-tasovac-kurir

[box align=’box-left’ id=’7469′]

On je naveo da je u Srbiji izuzetno jaka debata o stanju u medijima i da je on uvek spreman da govori o toj temi.

Tasovac je, gostujući u emisiji „Pravi ugao“ Radio-televizije Vojvodine, objasnio da je izveštaj Saveta rađen od aprila do decembra prošle godine, dok su medijski zakoni usvojeni 2. avgusta 2014. 

Upitan da li zna da su političari zainteresovani za privatizaciju medija, posebno Studija B, Tasovac je odgovorio da nema tu informaciju. 

„Lokalnim samoupravama smo dali jasne direktive o rokovima za privatizaciju medija, istakao je Tasovac i naveo da Zakon o informisanju nalaže transparentnost u vlasništvu nad medijima. U toku je upis u registar medija. Oni koji se ne upišu u registar neće moći da se prijave za sredstva države na konkursima“, objasnio je Tasovac. 

On je rekao da su usvojeni zakoni osnova za poboljšanje situacije u medijima, ali je dodao da svoj deo odgovornosti imaju, ne samo različiti organi vlasti, nego i vlasnici medija, urednici i novinari. 

Upitan o kritikama koje mu je opozicija u ponedeljak iznela na sednici skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, Tasovac je odgovorio da je to bio jedan poslanik za koga je rekao da se na toj sednici zadržao desetak minuta i „izdeklamovao“ šta je imao. 

„Njemu nije bio potreban moj odgovor, nego da se slika za televiziju“, smatra Tasovac. 

Na pitanje o Danici Vučenić i razlozima za njen odlazak iz novinarstva, Tasovac je rekao da je državni sekretar njegovog ministarstva Saša Mirković u jednoj emisiji izlistao imena svih ljudi iz vlasti i Srpske napredne stranke koji su gostovali u njenoj emisiji. 

„Svako ima legitimno pravo da bira svoju profesiju. Smatram da je jedna od vrlo važnih stvari da ministar bude objektivan“, rekao je Tasovac. 

Na konstataciju da je Ministarstvo samo dva puta reagovalo na sadržaje u štampanim medijima, Tasovac je uzvratio da je Ministarstvo reagovalo mnogo više puta. 

Tasovac je, na pitanje autorke emisije Ljibice Gojgić, da li ima osnova da reaguje na medijski linč Saše Jakovića, napomenuo da se o Jankoviću, kao i drugim ljudima s javne scene, pojavljuju različiti stavovi, počev od onih koji ga kritikuju, do onih koji ga brane. 

Tasovac je ponovio da smatra da bi Savet za štampu, kao samoregulatorno telo, trebalo da dobije više na značaju, kako bi mogao da reaguje, ne samo po prijavi, nego i samostalno. 

Govoreći o prodaji Avala filma, Tasovac je istakao da filmska građa Avala filma nije ugrožena i da se nalazi u Kinoteci. 

„Filmovi se nalaze i dalje u Kinoteci i biće dostupni, kao što i svako drugo kulturno dobro mora biti dostupno, bez obzira na vlasnika“, zaključio je Tasovac.

Tagovi

Povezani tekstovi