Izveštavanje o sudskim procesima

Učestvovalo je 20 novinara iz beogradskih i redakcija iz unutaršnjosti Srbije i Vojvodine – od Vranja, Leskovca, Novog Pazara i Niša do Kragujevca, Kraljeva, Čačka, Valjeva, Novog Sada i Zrenjanina.
Predavači su bili irski novinar Ronan Brejdi (Brady), francuski advokat Frederik Gras (Frederic), Dejan Milenković iz YUKOM-a, Lejla Dervišagić iz Odeljenja za medije Saveta Evrope u Strazburu i predsednica NUNS-a Nadežda Gaće. Razgovaralo se o standardima za izveštavanje medija o sudskim postupcima u domaćim i međunarodnim propisima kroz standarde Saveta Evrope i Evropske konvencije o ljudskim pravima, te praksu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i preporuke Komiteta ministara Saveta Evrope koje se odnose na medije. Obuhvaćeni su i medijsko izveštavanje o organizovanom kriminalu i ratnm zločinima, kao i način uspostavljanja balansa između prava na informisanje i drugih prava u kontekstu krivičnih postupaka. Posebno je ukazano na neophodnost poštovanja privatnosti okrivljenih i njihovog prava na pravično suđenje, odnosno na postulat nevinosti (niko nije kriv dok se drugačije ne dokaže pravosnažnom presudom).
Ocenjeno je da je u Srbiji mnogo toga još u raljama politike zbog čega je sporo osamostavljivanje sudova i policije, koji ni posle nekoliko godina nisu razrešili ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, ali i sve češćih atakata na sudije sa tragičnim ishodom u Odžacima i Knjaževcu. Rečeno je da svemu doprinosi i politička tabloidizacija medija.

Tagovi

Povezani tekstovi