Izvestilac UN: Srbija hitno da preduzme mere protiv govora mržnje i podela

Izvor:Pixabay/Chickenonline
Izvor:Pixabay/Chickenonline

Srbija mora da preduzme trenutne i efektne mere protiv govora mržnje i retorike podela, koje podgreva nasilje u društvu, rekla je ekspertkinja UN Irena Kan.

Ona je to izjavila povodom dve masovne pucnjave u Srbiji, koje su izazvale velike proteste.

 

„Pucnjave su traumatizovale celu zemlju. Nesavesno je koristiti ovu tragediju kao još jednu priliku za raspirivanje mržnje, satanizovanje i ocrnjivanje slobodnih medija, zaštitnika ljudskih prava, političkih protivnika i drugih koji su kritični prema vlasti“, istakla je Kan, koja je specijalni izvestilac UN za slobodu mišljenja i izražavanja.

 

Ona je napomenula da je hiljade ljudi izašlo na ulice, tražeći odgovornost za zločine, bolju kontrolu naoružanja i snažnu akciju protiv govora mržnje i podsticanja na mržnju i nasilje u tabloidnim medijima.

 

„Umesto da promovišu pravdu i odgovornost, čini se da su nedavni govori, uključujući i one članova Vlade Srbije, podstakli uznemiravanje, pa čak i fizičke napade na opozicione političare, novinare i aktiviste“, rekla je.

 

Tokom zvanične posete Srbiji u aprilu, Irena Kan je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog tabloidnih i populističkih medija, koji promovišu i pojačavaju toksične izjave političara i zvaničnika, kao i zbog neuspeha medijskog regulatornog tela da preduzme mere protiv tih medija.

 

„Sloboda izražavanja je osnovno pravo koje mora biti zaštićeno u svakom trenutku, ali međunarodno pravo je jasno da to nije dozvola za uznemiravanje, zastrašivanje ili pretnju kritičkim glasovima“, naglasila je ona.

 

Dodala je da je trenutna klima političkog diskursa u Srbiji duboko uznemirujuća.

 

„Vlada Srbije mora odmah da istraži i sankcioniše zastrašivanje, pretnje i podsticanje na nasilje, posebno od strane državnih službenika i da obezbedi da sve institucije i državni organi poštuju smernice UN o borbi protiv govora mržnje uz očuvanje slobode izražavanja“, zaključila je Irena Kan.

Tagovi

Povezani tekstovi