Jak uticaj politike na javni servis

Nadežda Gaće je naglasila da način transformacije, a pre svega izbor upravnih odbora i direktora republičkog i pokrajinskog javnog servisa, svedoči da je veza između Saveta Republičke radiodifuzne agencije i političke moći veoma izražena. „Očito je da je reč o žestokoj političkoj nagodbi i tvrdim da su javni servisi još uvek zapravo državne televizije koje nisu krenule u transformaciju“, kazala je predsednica NUNS.
Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije smatra da je potrebno uspostaviti monitoring programa javnih servisa koji treba da bude nezavisan od RRA.
Izvršno veće Vojvodine će podržati projekat monitoringa javnog servisa koji će pokrenuti Novosadska novinarska škola, najavio je pokrajinski sekretar za informacije Milorad Đurić.
Govoreći o direktnom i jakom utiocaju političkih i drugih centara mooći na ke na državne TV kuće, medijski stručnjak Rade Veljanovski je kazao da je dosadašnjeg direktora RTS imenovala Vlada Srbije i dodao da će isti čovek verovatno biti izabran i za direktora republičkog javnog servisa, što prema njemu znači da država još ima veliki uticaj na javni servis.
Vd generalnog direktora Radio televizije Vojvodine Zoran Bojović rekao je da se na samom početku svoga rada uverio da javni servis još nije zaštićen od pokušaja pritisaka i manipulacija. „Deklarativno, svi su za javni servis, ali u suštini svi gledaju kako da ga se dokopaju“, rekao je Bojović.
Dimitrije Boarov, Član UO RTV Vojvodine izrazio je žaljenje zbog toga što u tom telu nema više novinara.


 O. D

Tagovi

Povezani tekstovi