Jalova istraga

Jagodina-Novinari Srbije, rodbina i prijatelji danas će obeležiti pet godina od ubistva novinara Milana Pantića, dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine. Pantić je mučki ubijen 11. juna 2001. godine, a ubica do danas nije otkriven. Pantić je ubijen u hodniku ispred svoga stana, u ulici Branka Radičevića. Kad se vraćao iz prodavnice, ubica ga je sačekao u hodniku i više puta ga udario čvrstim predmetom u potiljak.

U potrazi za ubicom policija je, kako su izjavili, privela na informativni razgovor više od hiljadu osoba, napravljen je foto-robot ubice, raspisana nagrada od tadašnjih 300.000 nemačkih maraka, ali ubica do danas nije pronađen. Načelnik jagodinske policije, pukovnik Milutin Savić, priznao je pre četiri dana na konferenciji za novinare da je rasvetljavanje ubistva Pantića „i dalje prioritet policije, ali da nikakvih novih detalja nema“.


Prošle godine, činilo se da je svirepo ubistvo novinara pred rešenjem kada je osuđenik KPZ Sremska Mitrovica Aleksandar Petkanić (34), koji za sebe tvrdi da je bivši agent SDB, u službenoj belešci datoj policiji naveo detalje o tome ko je, kako i zašto usmrtio Milana Pantića.


– Pre ubistva, Pantić je dobio pretnje telefonom, a više puta su ga u presretali N. M., N. S., M. M., D. Đ., D. S., M. A., I. P., N. N., kao i bivši policajac Z. M. Pošto pretnje nisu vredele, 11. juna 2001. godine ispred Pantićeve zgrade došli su N. M., koji je vozio auto, N. N. i Z. M. Sačekali su ga u ulazu i N. N. mu se obratio rečima: „Zašto pišeš neke stvari i dalje?!“


– Međutim, Pantić ga je ignorisao i krenuo prema stanu. Tada ga je N. N. uhvatio za ruku i počeo da ga gura, dok ga je Z. M. s leđa predmetom u obliku palice udario u potiljak. Pantić je uzviknuo „jao“ i pao na beton. Posle toga dobio je još udaraca u glavu, od kojih je prvi bio smrtonosan – naveo je Petkanić. On dalje kaže i da su trojica ubica nagrađeni sa 30.000 tadašnjih nemačkih maraka od narkodilera Đ. M. (31) iz Jagodine.


Petkanić je tvrdio da je dva dana kasnije sa osmoricom kolega otišao na mesto ubistva. Utvrdili su da sa ulaza u zgradu ubijenog novinara nisu skinuti otisci ruku i stopala ubica. On kaže da je trebalo da uhapsi Z. M. i N. N., ali da je stiglo naređenje iz Beograda da se vrate, te da je zbog nekih „viših interesa“ sve zaustavljeno.


Međutim, svi ovi navodi pali su u vodu kada se oglasila policija tvrdeći da je Petkanićeva priča obična izmišljotina. Današnja komemoracija ubijenom novinaru počeće polaganjem cveća na spomen-ploču, postavljenu na mestu zločina, na kojoj piše: „Na ovom mestu mučki je usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti, ali njegovo delo i istinu ne“.


P.R.

Tagovi

Povezani tekstovi