Janić: Sada nemaju izgovor dane znaju

 U knjizi koju je u aprilu 2006. objavio „Dan graf“, autor Zoran Janić je naveo dokaze da su pripadnici srpskog državnog vrha, delujući kao organizovano zločinačko udruženje, u proleće 1999. smišljeno žrtvovali 16 radnika RTS sa idejom da „ostvare odlučujuću prednost u propagandnom ratu protiv međunarodne zajednice i NATO“.
U ime porodica žrtava bombardovanja RTS Žanka Stojanović je uložila i žalbu predsedniku Okružnog suda u Beogradu Siniši Važiću zbog nezakonitih beneficija koje u zatvoru uživa „krivac“ za smrt 16 radnika RTS, bivši direktor ove medijske kuće Dragoljub Milanović.
Stojanović za Danas kaže da posle objavljivanja knjige koja obiluje mnogim dokazima o žrtvovanju radnika RTS, porodice poginulih niko nije kontaktirao i da je ovo bio jedini način da se skrene pažnja. Ona očekuje da Specijalni sud uzme u obzir dokumentaciju i da se obnovi postupak u kojem bi Milanović bio „prvooptuženi za ubistvo s predumišljajem“.
– Tišina je i posle tišine – ističe Stojanović. Prema njenim rečima generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić, iako je najavio, nije tužio autora knjige. „Mi bismo voleli da ga tuži, da ga novi sudija pita o svim ovim detaljima“.
Autor knjige Zoran Janić izjavio je za Danas da ga niko nije zvao po objavljivanju knjige u kojoj postoji izjava svedoka Aleksandra Pekanića, nekadašnjeg pripadnika obezbeđenja Marka Miloševića, da je sin nekadašnjeg predsednika SRJ rekao general-majoru Aleksandru Bakočeviću da će radnici RTS biti žrtvovani. Pekanić je tu izjavu dao advokatu Borivoju Boroviću još 2001, a nedavno i zameniku specijalnog tužioca Jovanu Prijiću, a ipak se nakon toga ništa nije dogodilo.
– Sada nemaju izgovor da ne znaju. Očekujemo podršku javnosti. Činjenica da me niko nije kontaktirao govori da je to potvrda da je država kriminalizovana i da nastavlja kontinuitet s režimom Slobodana Miloševića, da se radi na zataškavanju slučaja. Neformalni centri moći i dalje imaju uticaj u sudstvu – istakao je Janić.


 M. Miloradović

Tagovi

Povezani tekstovi