Janjić: Martinović ne govori istinu kada kaže da država rešava slučajeve pretnji novinarima

Oni su predstavnike vlasti označili kao najodgovornije za napade i apelovali da se prestane sa tim i obezbedi efikasna zaštita.

Izražavajući osudu i protest zbog najnovijih učestalih napada i pritisaka na novinare i medije, predstavnik EFJ Memet Koksal je ukazao da je „dužnost države da štiti novinare“.

„Tražićemo od srpskih vlasti na međunarodnom nivou da nas izveste šta su uradili u svakom od pojedinačnih slučajeva“, naglasio je Koksal. On je najavio da će o najnovijim događajima izvestiti međunarodne institucije, Savet Evrope i Platformu za zaštitu novinara.

Marijana Camović je ispred Regionalne platforme Zapadnog Balkana za slobodne medije i bezbednost novinara oštro je osudila napade na medije, ukazujući da je „neprihvatljivo da se pretnje novinarima ne gone po službenoj dužnosti.“

Camović smatra da bi to trebalo da bude prioritetna obaveza tužilaštva i upozorila da izostanak intervencije pravosudnih organa relativizuje napade i pritiske na medije.

Glavni urednik Novinske agencije Beta Dragan Janjić rekao je da su nedavne pretnje na njega i njegovu porodicu stigle sa istog portala kao i prošle godine, pa je zaključio da je reč o kontinuiranom pritisku grupe ljudi.

Janjić je predočio da je dužnost države da sve slučajeve napada na novinare i medije rasvetli i procesuira. Pozvao je predstavnike vlasti „da prestanu sa napadima na medije koji kritički izveštavaju o stanju u društvu“.

Govoreći o stotinama poruka mržnje koje dobio u poslednje vreme preko društvenih mreža i sms-a, predsednik NDNV Nedim Sejdinović je precizirao da te poruke stižu sa portala „Srbija-Naša zemlja“.

On je podsetio da nijedan slučaj govora mržnje prema njemu nije sankcionisan i konstatovao da predsednik Poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović ne govori istinu kada kaže da država rešava slučajeve takvih pretnji.

Sejdinović je, takođe, uveren da je reč o organizovanoj kampanji, koja se pojačava u vreme velikih protesta građana. Novinarka Gordana Sušta je naglasila da „neprijatnost prema novinarima dolazi iz samog vrha.“

Podsećajući da je poslanik Atlagić u parlamentu čitao spisak nepodobnih novinara, Suša je napomenula da se onda ne bi trebalo čuditi „što će ta puška koja visi na zidu nekad okinuti i okine“.

Suša je rekla da će za uvrede upućene njenoj porodici, ocu i pokojnom suprugu, podneti tužbu protiv glavnog i odgovornog urednika TV Hepi Milomira Marića i te televizije.

Urednik TV N1 Vojislav Stevanović ukazao je da se od samog državnog vrha čuje podela na medije koji su za i protiv vlasti. Po njegovom mišljenju, pogrešni su svi zaključci o delovanju medija koji iz toga proizlaze.

Dezir: Ovo nije prvi put brutalnih napada

Predstavnik OEBS za medije Arlem Dezir danas je oštro osudio pretnje smrću koje su preko Fejsbuka upućene novinarima iz Srbije Nedimu Sejdinoviću i Draganu Janjiću. „Ovo nije prvi put da su oni suočeni sa takvim brutalnim napadima“, napisao je Dezir na svom tviter nalogu. Dezir je pozvao vlasti da te pretnje brzo istraže i obezbede adekvatnu zaštitu novinarima.

Tagovi

Povezani tekstovi