Janjić: Zatražen sastanak Radne grupe za bezbednost novinara povodom sumnji da je urednik Nedeljnika prisluškivan

„Termin ne zavisi od nas, čekamo odgovor predstavnika države. Čekamo i da nas tužilac Branko Stamenković, koji je takođe član Radne grupe za bezbednost novinara, obavesti o tome da li i koji tužilac postupa u ovom slučaju“, navodi Janjić.

Članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara su predstavnici MUP-a, Republičkog javnog tužilaštva, NUNS-a, UNS-a, ANEM-a, NDNV-a, AOM-a.

NUNS, Udruženje novinara Srbije i redakcija Nedeljnika zatražili su od Republičkog javnog tužilaštva istragu i obaveštenje o tome da li je bilo neovlašćenog presretanja komunikacije novinara lista Nedeljnik i nekadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti je prošlog petka jednoglasno usvojio Izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o izvršenom vanrednom nadzoru u Vojnobezbednosnoj agenciji, u kojem se navodi da prema Šutanovcu i Laliću VBA nije primenjivala posebne postupke i mere kojima bi se mogli prikupiti podaci iz međusobne komunikacije.

Hitan vanredni nadzor VBA Odbor je zahtevao „imajući u vidu da su se u javnosti pojavile insinuacije u kojima je direktno ministar odbrane Republike Srbije optužen za nezakonito ostvarivanje uvida u elektronske komunikacije određenog medija i bivšeg ministra odbrane, koji je indirektno ukazao i na mogućnost da je ovo delo počinjeno preko Vojnobezbednosne agencije“.

Redakcija Nedeljnika saopštila je da tekst Dragana Šutanovca, na koji je reagovao ministar odbrane Aleksandar Vulin, nikada nije objavljen u tom listu, niti bilo gde drugde, već je bio deo elektronske komunikacije sa uredništvom.

Nedeljnik je tada zatražio hitne odgovore kako su došli to tog teksta, a Ministarstvo odbrane uputilo je na to uputilo izvinjenje listovima Kurir i Nedeljnik, jer je, kako su istakli, grubom greškom PR službe navedeno da je ministar Aleksandar Vulin reagovao na tekst u Nedeljniku, umesto u Kuriru.

Nedeljnik nije prihvatio ovo izvinjenje i ponovo je zatražio odgovore da li je bilo ko koristio resurse tajnih službi kako bi presretao komunikacije.

Pritom su iz redakcije naveli da navodi koje je Vulin komentarisao nisu objavljeni ni u Kuriru, u intervjuu na koji se ministar pozvao.

Iz BIA nisu odgovorili na pitanja Insajdera da li su pripadnici BIA pristupali elektronskoj komunikaciji Nedeljnika ili Šutanovca, i ukoliko jesu da li je to učinjeno po nalogu suda i kog. Pitali smo i da li je sproveden nadzor nad radom pripadnika BIA i da li su o eventualnim nalazima obavestili nadležne u Ministarstvu odbrane.

Slučaj Nedeljnik bio je i tema prošlonedeljne epizode Nedelje pod lupom Insajdera.

Tagovi

Povezani tekstovi