Janjićijević: Ostavljam pozitivne rezultate, Smajlović: Smena politička bez obrazloženja

– Međutim, nezadovoljna sam time što još niko nije osetio potrebu da mi kaže zbog čega je ta inicijativa pokrenuta. Akteri moje smene nisu imali dovoljno pristojnosti da javno iznesu razloge za to. U mom slučaju nije bilo ni poštovanja ličnosti ni poštovanja standarda demokratičnosti i transparentnosti-objašnjava Smajlović.


Kako kaže, na jučerašnjoj sednici Skupštini PNM-a, glavnu reč su vodili predstavnici Politike a. d, pa zbog toga smatra da je njena smena političke prirode, „pogotovo ako se uzme u obzir da će Radmilo Kljajić preuzeti mesto glavnog urednika, a ne moj zamenik Vladimir Radomirović“.


Naša sagovornica ističe da je uređivački posao u Politici radila kao da je to jedini posao na svetu i da nema plan šta će da radi nakon odlaska iz tog lista.


S druge strane, sada već bivši generalni direktor PNM-a Srđan Janićijević ističe za Danas da će, dok se ne izabere novi generalni direktor, ostati u PoliticiNM i „brinuću se o preduzeću, kao što sam to i do sada činio“. Kako ukazuje, o novom poslu će da razmišlja kada ode iz PolitikeNM.


Janićijević je u obrazloženju svoje ostavke, upućene predsednicima Skupštine društva PNM-a i UO Politike a. d, u koju je Danas imao uvid, naveo da je dolaskom u PNM 2005. zatekao negativan konsolidovan poslovni rezultat od 3,9 miliona evra. „Preduzeće nije imalo nikakav, u praksi poznat, model korporativnog upravljanja i unutrašnje organizacije. (…) Danas, tri godine kasnije, ostavljam nasledniku pozitivne rezultate iz operativnog poslovanja, pozitivan novčani tok, koji rezultira pozitivnim bilansima i dobrom osnovom za budući razvoj. (…) Molim Skupštinu da me razreši i imenuje mog naslednika“, navodi se između ostalog u ostavci Janićijevića.


Redakcija Danasa stupila je u kontakt sa članovima Upravnog odbora Politike A. D. Jovanom Simićem i Matijom Bećkovićem. Oni, međutim, nisu želeli da komentarišu ostavke generalnog direktora PolitikeNM i glavne urednice tog lista, dok se ne objave zvanična saopštenja.


Kandidati za naslednika poznati


Ljubomir Stojadinović, kolumnista Politike i predsednik tamošnjeg Aktiva novinara, kaže za Danas da nije pitanje zašto Ljiljana Smajlović odlazi, već zašto je uopšte došla na mesto glavnog i odgovornog urednika, „a očigledno je došla po nalogu jedne partijske klike, izvršavajući njene naloge“.


– Smajlovićeva je uspela da potpuno podeli redakciju, da izmeni njenu krvnu sliku dovodeći svoje podobne, a nestručne ljude, uglavnom srednjoškolce, a terajući vrsne novinare na margine novinarstva. Podelila je kolektiv i po platama, pa je plata njenog zamenika Vladimira Radomirovića iznosila 220.000 dinara, dovedenog urednika fotografije 180.000, dok se plata dovedenih novinara kretala oko 100.000 dinara. S druge strane, pojedini kolumnisti, starosedeoci lista imali su i po trideset hiljada manje – tvrdi Stojadinović.


Naš sagovornik smatra da će se Ljiljana Smajlović verovatno javiti na konkurs za glavnog urednika, kada bude raspisan, ali navodi imena i još nekih potencijalnih kandidata. Na konkursu će učestvovati i Milan Mišić, Moma Pantelić i Boško Jakšić, nekadašnji glavni urednici ove dnevne novine, kaže Ljubodrag Stojadinović.


– Zaposleni u Politikinoj kući očekuju da će Skupština osnivača, odnosno konkursna komisija uvažiti stavove redakcije i da će glavnog urednika izabrati iz samog lista – naglašava Stojadinović. Kako kaže, zanimljivo je da je Ljiljana Smajlović zakazala za danas redakcijski sastanak. Međutim, na početku jučerašnjeg uredničkog kolegijuma saopštila je da je ovo poslednji sastanak kome će ona prisustvovati u Politici.


Boško Jakšić, spoljno-politički komentator Politike, kaže za Danas da smena Ljiljane Smajlović otvara šansu Politici da se konsoliduje i okrene savremenom, nepolitiziranom novinarstvu, kao i da se izglade unutrašnji odnosi u redakciji, u koju je ona „unela dosta zle krvi“.


Više država, manje profita


Ekonomski komentator Ruža Ćirković objašnjava za Danas da trenutni političko-kadrovski potezi u Politici mogu samo privremeno da podignu cene akcija ovog preduzeća.


– Ukoliko se i dalje nastavi uplitanje države u medije, ništa se neće promeniti. Investitori su ocenili da Politika ne vredi onoliko za koliko se prikazuje, pa su njene akcije pale na berzi – objašnjava Ćirkovićeva. Ona podseća da je zgrada u kojoj se nalazi list Politika u vlasništvu Komercijalne banke, s tim što Politika a. d. daje u zakup taj prostor PoliticiNM po nižoj ceni nego što uzima od Komercijalne banke, a da država plaća tu razliku.


Takođe, naša sagovornica ističe da je 2006. godine PNM imala gubitak od 180 miliona dinara, a Politika a. d. dobit, dok je prošle godine bilo obrnuto, pa je PNM imala dobitak od 320 miliona dinara.


– Interesantno je da niko ne zna ni kako je obavljena transakcija kada je Politika a.d. kupila od PNM-a sva „šarena“ izdanja – navodi Ćirkovićeva.


Jelena Diković
Mirjana R. Milenković

Tagovi

Povezani tekstovi