Janković: Mediji zaboravljaju svoju odgovornost

Foto: Printsreen\RTS
Foto: Printsreen\RTS

Napad na radnicu u teretani, tuče sekirama usred dana, nasilje nad ženom na Adi Ciganliji, sličan prizor viđen je i na Banjici. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navodi za RTS da nema opravdanja za nasilje, ali ističe odgovornost medija prilikom izveštavanja o ovim slučajevima.

Brankica Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekla da mediji prilikom izveštavanja o nasilju zaboravljaju na svoju odgovornost, kao i etiku izveštavanja.

 

„Upravo to što su ozbiljni problemi pišu se pod sezacionalističkim naslovima ili se opravdavaju zločini. Zaista je istinski vreme da se zabrinemo i svakako da smo već zabrinuti zbog tog ogromnog nasilja i tenzija“, navela je Jankovićeva.

 

Poverenica je naglasila da nema nikakve dileme da kada se radi o nasilju u porodici, da je očekivano da ćemo imati više prijavljivanih nasilja zato što se o tome u poslednjih godina govori, a da je pre 20 godina to bila privatna stvar.

 

„Sve institucije koje su nadležne u sistemu zaštite moraju biti ojačane, to nikako se ne može posmatrati kao trošak“, navela je Brankica Janković, koja je dodala da institucije u sistemu zaštite treba da pružaju i adekvatan odgovor – podršku žrtvama i kažnjavanje počinioca.

 

„Dobro bi bilo kada bismo u medijima imali epiloge slučajeve nasilja. Uvek se svede na to da se tih dana piše i kada je reč o rodno zasnovanom nasilju i nasilju o ženama, senzacionalistički i krši se etički kodeks“, rekla je gošća Jutarnjeg programa.

 

Govoreći o govoru mržnje u medijima, Jankovićeva je rekla da su prošle nedelje započeli trening za novinare i da je na njemu konstatovano da ga nema mnogo u pravom zakonskom obliku.

 

„Svi koji učestvuju u javnom životu su se izveštili, pa gaze po ivici. Uvredljiv i ponižavajući govor u svakom smislu, vulgaran, preti da postane dozvoljena matrica ponašanja“, dodala je Jankovićeva.

 

Istakla da je linija između nedopustivog govora do govora mržnje tanka, kao i od govora mržnje do nasilja.

 

„Poruka je da vodimo računa o javno izgovorenoj reči, jer se nikada ne zna ko je kome uzor, kome šta može padne na pamet“, rekla je Jankovićeva.

 

Govoreći o digitalnom nasilju, rekla je da će to biti najveći izazov, ali i globalni trend, kao i da smatra da svi kasnimo u rešavanju tog problema.

 

„Pod velom anonimnosti vi možete drugog da vređate, pretite, pa čak i da kradete identitet, da ne govorim o osvetničkoj pornografiji. To su sve novi fenomeni, nove vrste nasilja, a one zahtevaju nova znanja, veštine i oruđa u borbi protiv novih oblika nedozvoljenog ponašanja“, zaključila je Brankica Janković.

 

„Žrtve su opomena“

 

Dvadeset šesta godišnjica srebreničke tragedije je obeležena komemoracijom nastradalim u Memorijalnom centru u Potočarima.

 

Na pitanje da li žrtve mogu da pomognu da se smanje tenzije, Jankovićeva smatra da su žrtve opomena.

 

„Žrtve moraju biti trajna opomena svima nama. Duboko žaljenje bez osvetničkih misli, bez osećaja mržnje, uvek je lekotvorno. Valja uvek pronaći reči koje leči, to nije uvek lako, ali mislim da je to jedini put za izlečenje“, dodala je.

 

Poverenica kazale je da je jedini način da napravimo pravedno i bolje društvo je međusobno poštovanje, razumevanje, kao i da u svakom trenutku biramo reči.

 

Region o ljudskim pravima

 

Brankica Janković rekla je da se u julu planira okupljanje svih organizacija za ravnopravnost u regionu, uključujući i Sloveniju koja se pridružuju a koja do sada nije bila deo te mreže.

 

„Razgovaraćemo o LGBT pravima, ali i o ljudskim pravima za vreme trajanja vanredne situacije“, navela je Brankica Janković, koja je dodala da će se na tom skupu prvi put u regionu otvoriti i tema o privilegijama za vakcinisane.

Tagovi

Povezani tekstovi